pátek 29. dubna 2011

Drobenkový koláč

Rychlý drobenkový koláč s ovocem


Rozpis na hluboký plech o rozměru 20 x 30 centimetrů.
Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů.


  • 125 g másla (nebo Hery nebo slunečnicového oleje)
  • 2 hrnky polohrubé mouky (450 g)
  • 1 hrnek cukru krupice (250 g)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka (250 ml)
  • 1 vejce
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • ovoce čerstvé, mražené nebo kompotované
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vysypání a vymazání plechu


Jak na to  

- v míse dobře smíchat mouku, cukr, sůl a rozpuštěné máslo, odebrat 1 hrnek, dát stranou
- do drobenky v míse vmíchat prášek do pečiva, mléko a vejce
- nalít na vymazaný a vysypaný plech, poklást ovocem, posypat odloženou drobenkou
- péct 35 - 40 minut při 180 °C
.

Jeden z nejrychlejších a nejvděčnějších koláčů.
Ovoce můžeme použít čerstvé, mražené nebo kompotované. Výborně se hodí i tvaroh nebo povidla.


Příprava

Na mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme, necháme zchladnout.
Stačí jen chvilku zahřát, dáme pozor na přepálení!

Připravíme ovoce.
  • čerstvé omyjeme a osušíme
  • kompotované scedíme a necháme co nejvíce okapat
  • mražené vyndáme z mrazáku, necháme částečně rozmrazit
  • velké ovoce jako jsou švestky, broskve, meruňky pokrájíme na kousky
  • borůvky, rybíz a ostatní drobné ovoce použijeme celé

Plech potřeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Nebo ho vyložíme pečicím papírem.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto a pečení

V míse smícháme prosetou mouku, cukr, sůl a rozpuštěné vlažné máslo.
Ze vzniklé drobenky odebereme jeden hrnek, dáme ho stranou.

K drobence v míse nejdříve vmícháme prášek do pečiva.
Pak přilijeme mléko a vejce, dobře vařečkou promícháme.
Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.
Urovnáme ovoce.
Pokud použijeme švestky, jablka nebo hrušky, můžeme je lehce poprášit skořicí.
Posypeme odloženou drobenkou.

Dáme do rozehřáté trouby péct.
Za 35 až 40 minut bude hotovo.

Drobenkový koláč necháme před krájením zchladnout.






TIP!  Máslo můžeme nahradit kokosovým olejem. Koláč krásně provoní. Bude fungovat i Hera nebo slunečnicový olej.

TIP!  Ovoce můžeme kombinovat s tvarohem.
  • 250 g tvarohu 
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 žloutek
  • citronová kůra
Dobře vše promícháme, lžičkou nandáváme kopečky mezi ovoce. Nebo ochucený tvaroh na těsto nejdříve rozetřeme a pak na něj ovoce urovnáme.
Posypeme odloženou drobenkou a pečeme.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat