čtvrtek 30. června 2011

Obalovaný květák

Obalovaný smažený květák neboli karfiol


  • květák
  • vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sádlo nebo slunečnicový olej na smažení


    Jak na to  

    - růžičky květáku vařit 6 - 10 minut v osolené a okmínované vodě 
    - obalit v trojobale
    - osmažit dozlatova
    .

    Příprava a povaření květáku

    Květák opláchneme a rozebereme na větší růžičky.
    Na pár vteřin je namočíme do octové vody.
    Pokud jsou náhodou uvnitř schované drobné mušky, vyplaví se.
    Stačí 1 polévková lžíce octa na 500 mililitrů studené vody. 


    • Květákové růžičky dáme do hrnce.
    • Zalijeme je vodou tak, aby byly ponořené.
      Osolíme, přidáme kmín.

    • Přivedeme k varu, částečně zakryjeme pokličkou.
    • Částečně proto, aby mohly unikat sirné látky, které květák obsahuje.
      Na mírném plameni vaříme 6 až 10 minut.
      Kontrolujeme, květák musí zůstat pevný.

    • Povařené růžičky vyndáme z vody, necháme je okapat a vychladnout. 
    • Je fajn, když je hned po vytažení z hrnce na pár vteřin ponoříme do ledové vody, abychom prudkým zchlazením zabránili dalšímu procesu měknutí.
      Pokud máme květák větší, pár růžiček můžeme vařit dál a připravit květákovou polévku.


    Obalení

    Připravíme klasický trojobal.
    • do jedné misky nebo do hlubokého talíře nasypeme hladkou mouku
    • ve druhé rozšleháme vejce s jednou kávovou lžičkou soli
    • do třetí nasypeme strouhanku

    Květák obalíme v hladké mouce, pak v osoleném rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
    Po obalení v mouce a ve strouhance ho vždy oklepeme, aby uvnitř nezůstala přebytečná mouka a aby se odpadlé kousky strouhanky na pánvi nepřipalovaly. 


    Smažení

    Na pánvi rozehřejeme v dostatečné velké vrstvě sádlo nebo olej.

    Obalený květák smažíme na středním plameni ze všech stran dozlatova.
    Po vyndání z pánve pokládáme osmažené kousky na okamžik na papírový ubrousek nebo utěrku. Vsákne se přebytečný tuk.
    Ale jen na chvilku, aby se kousky papíru na květák nepřilepily.

    Smažený květák podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.




    Žádné komentáře:

    Okomentovat