úterý 23. srpna 2011

Dýňová polévka II.

Dýňová polévka s rajčatovým protlakem


  • 1000 ml kuřecího vývaru nebo kostka bujónu
  • 750 g očištěné oloupané dýně
  • 500 g rajčatového protlaku/pyré
  • 200 ml 12% smetany  
  • 25 g másla 
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • k servírování zakysaná smetana, parmazán, opečené pečivo, dýňový nebo olivový olej, dýňová semínka...

Jak na to

- oloupanou vydlabanou dýni pokrájet na kostky, zalít vývarem/vodou
- vmíchat sůl, pepř a rozmáčklý stroužek česneku, 30 minut povařit
- přidat 2 stroužky utřeného česneku, rozmixovat
- přilít rajčatový protlak/pyré, 5 minut povařit
- vmíchat sladkou smetanu, povařit, vypnout, přidat kousek másla
.

Recept je prakticky stejný jako u dýňové polévky základní. 
Navíc přidáme kvalitní rajčatový protlak nebo pyré.


Příprava dýně

Dýni rozpůlíme, lžící vydlabeme středovou část s jádry.
Sloupneme slupku.
Jádra a měkkou vatovou část dužiny vyhodíme.
Pokud je dýně čerstvá, jde dobře oloupat škrabkou na brambory. 


Dužinu pokrájíme na kostky.
Nasypeme je do hrnce, zalijeme jedním litrem vývaru nebo vody.
Vmícháme čajovou lžičku soli, špetku pepře a jeden stroužek rozmáčklého česneku.
Pokud nemáme kuřecí vývar, můžeme povařit kostku bujónu v 1000 mililitrech vody. Nebo bujón rozdrobíme do hrnce k dýni.


Uvaření

  • Přivedeme k varu, stáhneme teplotu.
  • Na mírném plameni vaříme okolo 30 minut.

  • Odstavíme, přidáme 2 stroužky utřeného česneku.
  • Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
    Před mixováním můžeme odebrat pár kostek uvařené dýně a použít je na ozdobení polévky na talíři.

  • Opět přivedeme k varu, přidáme 500 gramů rajčatového protlaku nebo pyré.
  • Podle potřeby přisolíme.
    Zhruba 5 minut na mírném plameni povaříme.
    Občas promícháme.
     
  • Těsně před vypnutím nalijeme 200 mililitrů sladké smetany, promícháme.
  • Přivedeme k varu, minutu povaříme, vypneme.
    Pro zjemnění chuti vmícháme 25 gramů studeného másla.


Servírování

Porce na talíři můžeme ozdobit bazalkou, pokapat olivovým, dýňovým nebo lanýžovým olejem a posypat strouhaným parmazánem.
Můžeme přidat kopeček zakysané smetany.
Do polévky se také hodí opečené bílé pečivo.
Rohlík, housku nebo veku pokrájíme na menší kostky, na pánvi rozpustíme 25 g másla, zlehka opečeme.


TIP!  Polévku můžeme připravit také ve variantě nadivoko a z části dýně upéct dýňový koláč nebo dýňový sladký chleba.

TIP!  Pro lepší chuť polévky dýňové kostky nejdříve zprudka orestujeme na olivovém oleji, po 2 až 3 minutách vmícháme česnek a protlak a ještě minutu až dvě promícháváme.
Pak teprve zalijeme vývarem, ochutíme, povaříme a zahustíme smetanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat