pondělí 22. srpna 2011

Smaženice

Houbová smaženice


Rozpis na kilo až kilo a půl čerstvých hub.

  • 1000 - 1500 g čerstvých očistěných hub
  • 4 - 6 vajec
  • 1 střední cibule
  • sádlo nebo olej
  • sůl, kmín


Jak na to  

- na oleji/sádle osmahnout cibuli, přidat nakrájené houby
- osolit, okmínovat, podle potřeby podlít
- po 15 - 20 minutách vmíchat vejce, ev. přisolit
.

Když houby rostou jak po dešti, je vyřešena otázka, co bude k jídlu. Snad kromě sladkého pečení se z nich dá uvařit cokoli. Guláš, nákyp, obalit je jako řízky, rizoto, kyselo, dají se upéct se smetanou, přidat k plátkům a mnoho dalších.
Důležité je také nezapomenout nasušit zásoby na zimu!
Nejčastější a nejrychlejší úpravou čerstvých hub je klasická smaženice.


Příprava a dušení hub

  • Houby očistíme a pokrájíme.
  • Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky.

  • V hrnci rozehřejeme 3 až 4 lžíce sádla nebo oleje.
  • Nasypeme cibuli, 4 až 5 minut ji na mírném plameni promícháváme.
    Cibule zesklovatí, začne jemně zlátnout.

  • Přidáme houby, vmícháme čajovou lžičku soli a půl kmínu.
  • Pokud je potřeba, podlijeme malým množstvím vody.
    Potřebné množství vody na podlití se bude lišit v závislosti na počasí.
    V suchu houbám přidáme, při deštích možná vodu vynecháme úplně.

  • Hrnec zakryjeme poklicí, na mírném plameni dusíme 15 až 20 minut.
  • Občas promícháme.
    Podle potřeby podléváme malým množstvím teplé vody.


Zahuštění vajíčky

Vajec dáme podle potřeby tolik, aby se houby spojily.
Ale pozor, pokud to s množstvím přeženeme, budeme mít místo houbové smaženice míchaná vajíčka s houbami.
Ale i ta budou určitě výborná!

Vejce lehce prošleháme v misce nebo hrníčku.
Nalejeme je k houbám, promícháváme dvě až tři minuty do zhoustnutí.
Přisolíme podle chuti, vypneme.

Smaženici podáváme s chlebem nebo pečivem.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat