čtvrtek 12. ledna 2012

Pečené kuře

Pečené kuře


  • 1400 - 1600 g vykuchaného kuřete 
  • 60 g másla
  • 50 g slaniny nebo špeku bez kůže
  • sůl, sladká mletá paprika


Jak na to  

- uvolnit kůži na prsou opláchnutého a osušeného kuřete, vložit kousky másla
- ze všech stran i zevnitř nasolit
- do břišní dutiny dát kousek másla a dva až tři plátky slaniny
- položit do pekáče na silnější plátky slaniny prsy dolů, poklást zbytkem másla a slaniny
- podlít malým množstvím vody, péct 10 minut zakryté při 180 °C
- stáhnou teplotu na 160 °C, po 25 minutách kuře obrátit, do výpeku vmíchat mletou papriku, polít
- po 20 - 25 minutách slít šťávu
- péct bez zakrytí 20 - 30 minut při 180 °C dozlatova, polévat šťávou
.

Příprava

Před pečením kuře vyndáme z lednice a 30 minut až jednu hodinu ho necháme odložené v pokojové teplotě.
Pokud koupíme kuře mražené, necháme ho před pečením zcela rozmrazit.
Nejlépe přes noc v lednici. Pečením zmrzlého kuřete by se "povedlo", že maso na povrchu bude vysušené a uvnitř nedopečené.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 


Příprava na pečení

  • Kuře opláchneme pod tekoucí studenou vodou, dobře propláchneme i jeho vnitřek.
  • Povrch kuřete důkladně osušíme papírovou utěrkou.
    Zbavíme ho případných zbytků peří a brk, ideálně pinzetou.

  • Ze slaniny ukrojíme dva silnější plátky.
  • Položíme je na dno pekáče, poslouží jako podložka.
    Zbytek slaniny rozkrájíme na tenčí plátky.

  • Studené máslo nakrájíme na plátky.
  • Kůži na prsou rukou uvolníme.
    Do vzniklé kapsy vložíme polovinu plátků másla.
    Kuře položíme na záda krkem k sobě.
    Ruku opatrně postupně posunujeme mezi kůží a masem, jde to velice snadno.
    Máslo před vložením pod kůži můžeme obalit v sušených nebo čerstvých bylinkách.

  • Kuře zevnitř i z venku nasolíme.
  • Kousek másla a dva až tři plátky slaniny dáme i dovnitř kuřete.

  • Kuře položíme prsy dolů na plátky slaniny.
  • Zbytek másla a slaniny urovnáme na kuře.
    Do pekáče vedle kuřete nalijeme 50 mililitrů vody.


Pečení

  • Pekáč zakryjeme, vložíme do rozehřáté trouby.
  • Po 10 minutách teplotu stáhneme na 160 °C.
    Za dalších 25 minut kuře obrátíme prsy nahoru a zároveň do vypečené šťávy vmícháme jednu čajovou lžičku sladké mleté papriky.
    Promícháme, kuře šťávou bohatě polijeme, vrátíme do trouby.

  • Pečeme zakryté dalších 20 až 25 minut, v polovině kuře ještě jednou polijeme.
  • Po zhruba hodině pečení kuře vyndáme z pekáče, vypečenou šťávu slijeme do hrnku.
    Stáhneme i výpeky ze stěn, dodají chuť a barvu sosu.
    Kuře vrátíme do pekáče, bez zakrytí ho vložíme zpět do trouby.

  • Teplotu zvýšíme na 180 °C.
  • Pečeme dalších 20 až 30 minut dozlatova, kuře jednou až dvakrát potřeme slitou šťávou.
    Pokud je kuře už upečené, ale nemá ještě pěknou zlatavou kůrčičku, na posledních 10 minut zvýšíme teplotu na 200 °C.

  • Dobře upečené kuře necháme před porcováním 10 minut odpočinout.
  • Šťáva se rovnoměrně rozprostře v mase.
    Zkouška správné propečenosti viz TIP!


Zahuštění sosu

A než si kuře odpočine, můžeme zahustit sos.
Po vyndání upečeného kuřete přelijeme šťávu z pekáče do hrnku, kde už máme tu, kterou jsme slili v průběhu pečení.
Do hrnku také pečlivě stáhneme všechny přípeky ze dna a stěn pekáče.

Hrnek se šťávou dáme na sporák, přivedeme k varu.
Máme na výběr ze dvou variant zahuštění:

  • Za stálého míchání vlijeme v 50 mililitrech studené vody rozmíchanou zarovnanou menší polévkovou lžíci polohrubé nebo hladké mouky.
  • Na mírném plameni povaříme bez zakrytí 12 až 15 minut.

  • Nebo obalíme plátek studeného másla v mouce, vmícháme ho do šťávy.
  • Na mírném plameni povaříme.

Podle potřeby zahuštěnou šťávu přisolíme.
Pečené kuře podáváme s vařeným bramborem, zeleninovými saláty, s chlebem...
Nebo s nádivkou, kterou upečeme společně s kuřetem.






TIP!  Po rozmrazení kuře zkontrolujeme, uvnitř může být sáček s vnitřnostmi (droby). Ten musíme před pečením odstranit. 
Můžeme je použít na polévku.

TIP!  Místo slaniny se na podložení kuřete v pekáči hodí špejle nebo kousky kořenové zeleniny. Nebo uřízneme konce křídel, položíme je na dno pekáče a ně pak kuře.

TIP!  Před pečením můžeme překřížit konce stehenních kostí přes sebe a svázat je provázkem.
Kuře bude mít hezčí tvar a bude se lépe péct.

TIP!  Jak poznat správné propečení drůbeže
  • Dobře upečené kuře poznáme podle lehkosti, s jakou jde oddělit maso od kosti.
  • Na zkoušku můžeme zahýbat stehýnkem. Pokud s ním jde v kloubu bez odporu a lehce otočit, je to známka toho, že je maso upečené.

  • Další možností je zapíchnout tenký dlouhý nůž nebo jehlici do stehna, po chvilce začne vytékat šťáva, pokud je čirá, je upečeno.
  • V opačném případě, pokud je růžová, kuře vrátíme do trouby a pečeme dále.

Žádné komentáře:

Okomentovat