čtvrtek 12. ledna 2012

Pečené kuře

Pečené kuře



  • vykuchané kuře (cca 1 500 g)
  • 50 g slaniny nebo špeku bez kůže
  • 60 g másla
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • sůl 


Jak na to  

- uvolnit kůži na prsou opláchnutého a osušeného kuřete, vložit kousky másla
- ze všech stran i zevnitř nasolit
- položit do pekáče na silnější plátky slaniny prsy dolů, poklást zbytkem másla a slaniny
- podlít malým množstvím vody, péct 10 minut zakryté při 180 °C
- stáhnou teplotu na 150 °C, po 20 minutách kuře obrátit, do výpeku vmíchat mletou papriku, polít
- po 20 minutách slít šťávu, péct bez zakrytí 20 - 30 minut při 180 °C, polévat šťávou
.

Pokud koupíme kuře mražené, necháme ho před pečením rozmrazit!
Zkontrolujeme, jestli není s droby. Pokud ano, nezapomeneme vyndat sáček s vnitřnostmi, který je vložený uvnitř. Droby použijeme na polévku. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 

Kuře opláchneme studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou.
Uvolníme kůži na prsou, vložíme kousky másla.
Z uvedeného množství zhruba jednu polovinu.
Kuře nasolíme, i uvnitř.



Ze slaniny ukrojíme dva silnější plátky, dáme na dno pekáčku jako podložku.
Položíme kuře, prsy dolů.
Pokryjeme zbytkem na plátky pokrájeného másla a slaniny.
Podlijeme 50 mililitry vody.



Pekáč zakryjeme, vložíme do trouby.
Po 10 minutách teplotu stáhneme na 150 °C.

Za 20 minutách kuře otočíme a zároveň vmícháme 1 čajovou lžičku sladké mleté papriky do vypečené šťávy.
Promícháme, kuře šťávou bohatě polijeme.

Pečeme zakryté dalších 20 minut, v polovině ještě jednou polijeme.

Po hodině pečení kuře vyndáme z pekáčku, vypečenou šťávu slijeme do hrnku.
Stáhneme i výpeky ze stěn, dodají chuť a barvu sosu.

Kuře vrátíme zpět na pekáč.
Teplotu zvýšíme na 180 °C.
Bez zakrytí pečeme dalších 20 - 30 minut dozlatova.
Často a bohatě potíráme slitou šťávou z hrnku.


Před porcováním necháme kuře 10 minut odpočinout, šťáva se rovnoměrně rozprostře v mase.
Podáváme s vařeným bramborem, zeleninou nebo s chlebem.

TIP!  Šťávu na polití můžeme lehce zahustit.
Po vyndání hotového kuřete z pekáče dáme pekáč se šťávou z pečení na sporák, přivedeme k varu.
Za stálého míchání vlijeme v 50 mililitrech studené vody rozmíchanou zarovnanou menší polévkovou lžíci polohrubé nebo hladké mouky.
Za občasného promíchání povaříme 10 minut na mírném plameni, bez zakrytí.
Podle potřeby přisolíme.

Nebo obalíme kousek studeného másla v mouce, vmícháme do šťávy, krátce povaříme.

TIP!!  Ke kuřeti si můžeme upéct také nádivku.

TIP!!!  Máslo před vložením pod kůži obalíme v bylinkách, čerstvých nebo sušených.

TIP!!!!  Dobře upečené kuře poznáme podle lehkosti, s jakou jde oddělit maso od kosti. Můžeme také na zkoušku zapíchnout tenký dlouhý nůž nebo jehlici do stehna, po chvilce začne vytékat šťáva, pokud je čirá, je upečeno.
V opačném případě, pokud je růžová, vrátíme do trouby, pečeme dále.

TIP!!!!  Před pečením necháme kuře 15 - 20 minut v pokojové teplotě, aby maso neutrpělo po vložení do trouby velký teplotní šok.
Pokud máme kuře mražené, vždy ho pečeme až po úplném rozmrazení. Pečením zmrzlého masa se "povede", že maso na povrchu bude vysušené, uvnitř nedopečené.

TIP!!!!  Pečeme raději na nižší teplotu, aby nebylo maso příliš vysušené. Pro křupavou, do zlatova upečenou kůži, stačí teplotu zvýšit na posledních přibližně 20 minut.
A během pečení hodně polévat vypečenou šťávou.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat