pondělí 3. září 2012

Ovocné kynuté knedlíky

Blbouni - ovocné kynuté knedlíky


  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 20 g droždí
  • 1 čajová lžička cukru krupice 
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • ovoce, povidla, marmeláda ..... - na plnění
  • máslo, cukr, tvaroh - na posypání a polití

Jak na to  

- ve vlažném mléce rozmíchat cukr, mouku a rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- smíchat mouku se solí, kváskem a v mléce prošlehaným vejcem, vypracovat těsto, poprášit moukou
- nechat v teple zakryté 50 - 60 minut kynout
- vyválet, vykrájet kola, naplnit, zabalit, nechat 10 minut kynout
- vkládat do vroucí vody, po 2 minutách obrátit, 2 - 2,5 minuty dovařit
- ihned vyndat z vody a ihned propíchnout párátkem
.

Kynuté ovocné knedlíky neboli blbouni - česká klasika s povidly, ovocem čerstvým, kompotovaným nebo mraženým, sypané perníkem, mákem, ozdobené šlehačkou nebo tvarohem, polité rozpuštěným máslem nebo neplněné podávané s ovocnou omáčkou   ......
Pojďme na ně!

Nejdříve připravíme kvásek.
Lehce zahřejeme 150 mililitrů mléka na tělovou teplotu. Klidně vyzkoušíme prstem. Vmícháme po jedné čajové lžičce cukru a mouky, rozdrobíme droždí.
Droždí by mělo mít pokojovou teplotu. Skok přímo z lednice, kde je kolem 7 °C, do mléka, které je o 30 °C teplejší, kynutí moc neprospěje.
Během deseti minut budeme mít kvásek hotový.
Droždí se rozpustí, na hladině vytvoří souvislou vrstvu, která se bude na několika místech vzdouvat.


Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, promícháme.
Ve zbytku mléka lehce prošleháme vejce.
Kvásek a mléko s vejcem důkladně zpracujeme s moukou.
Vařečkou několikrát postupně přemisťujeme z jedné strany mísy na druhou, těsto nadzdviháváme, aby se do něho dostal vzduch, který je potřeba ke kynutí.
Mělo by být slyšet "mlaskání" a měly by se tvořit vzduchové bubliny.
Vznikne hladké těsto.
Lehce poprášíme moukou, aby neokoralo, zakryjeme utěrkou, aby nechladlo. Necháme okolo 1 hodiny kynout v pokojové teplotě na místě, kde není průvan.
Správně vykynuté těsto přibližně 2x zvětší objem, je pružné.
Když do něho zatlačíme prstem, vzniklý důlek se vyrovná zpět.



Než těsto vykyne, připravíme ovoce. Kompotované dobře zcedíme, čerstvé omyjeme a necháme oschnout.
Pracovní plochu jemně posypeme moukou, vykynuté těsto lehce rozválíme na jeden až jeden a půl centimetru vysoký obdélník.
Pomocí hrnku o průměru okolo 8 centimetrů vykrajujeme těsně vedle sebe kola. Z těsta, které zbylo mezi vykrájenými tvary, uděláme placky ručně.
Z uvedeného množství surovin by mělo vzniknout 15 knedlíků.
Doprostřed každé placky dáme ovoce nebo povidla.
Zabalíme do kulatého tvaru, spoje důkladně zmáčkneme.
Nebo jen zakulatíme bez plnění. To v případě, kdy budeme knedlíky podávat s ovocnou omáčkou.





Připravené knedlíky zakryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout.
Teď si vše připravíme na vaření. Do většího hrnce dáme dostatečné množství vody, přivedeme k varu.
K ruce si připravíme hodinky, děrovanou naběračku a špejli nebo párátko.

Do vroucí vody nandáme knedlíky, zakryjeme pokličkou.
Po 2 minutách varu každý knedlík rychle obrátíme a ještě 2 - 2,5 minuty vaříme.


Pomocí naběračky vyndáme a ihned knedlík na 2 - 3 místech propíchneme párátkem nebo špejlí. Uvolníme tím páru, knedlík se nesrazí.

Servírujeme s ovocnou omáčkou, většinou ty neplněné, nebo klasicky posypané tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem.





Recept je jednoduchý, ale i když máme dobře vykynuté těsto a pevné spoje na knedlících, tak při samotném vaření se může vše pokazit.
Aby se nám to nepřihodilo, dodržíme několik zásad:
- knedlíky se vaří pár minut, pracujeme proto rychle

- vody musí být větší množství, aby knedlíky plavaly, ode dna hrnce by měla hladina vody dosahovat cca 8 centimetrů

- po vložení do hrnce zkontrolujeme, jestli knedlíky vyplavaly na hladinu, pokud ne, lehce je ode dna uvolníme vařečkou
- knedlíky dost nabudou, proto jich nedáváme vařit větší množství současně, musejí mít kolem sebe prostor, jinak nebudou nadýchané, do hrnce o průměru 25 centimetrů jich najednou dáme vařit maximálně 7
- voda se musí neustále vařit, ale ne prudce
- ihned po vyndání každý na několika místech propícháme párátkem nebo špejlí, aby unikla pára, pokud bychom ji z knedlíků neuvolnili, mohly by se srazit
- pečlivě hlídáme čas, jakmile se knedlík převaří, srazí se a je tuhý
a takhle vypadá převařený knedlík:


- pokud blbouny vaříme poprvé, je fajn dát do hrnce jen 4 knedlíky najednou, nestane se, že než vyndáme a propícháme všechny, budou ty poslední převařené 

.


 Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Paní Nejedlá, právě jsme dojedli knedlíky podle Vašeho receptu a nedá se popsat, jak dokonale se povedlo těsto, a jak neskutečně chutnaly. Ani jeden recept z Vašeho blogu mě nezklamal. Velké díky a jen tak dál s podobně skvělými recepty! Hezké léto :) Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno, děkuji za milý komentář a zpětnou vazbu. Moc si vážím toho, že jste si našla chvilku a napsala. A velice mě těší, že se povedlo, chutnalo a že Vám jsou recepty inspirací.
      Díky, Hana

      Vymazat