úterý 14. května 2013

Minutová vepřová plec

Vepřová plec minutová


  • 1000 g vepřové plece
  • 200 g cibule (2 střední)
  • 60 g řapíkatého celeru (2 stonky)
  • 50 ml sójové omáčky (5 polévkových lžic)
  • 35 g rajčatového protlaku (1 polévková lžíce)
  • 30 g zázvoru
  • 15 g sádla (1/2 polévkové lžíce) 
  • 15 g bramborového škrobu (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 5 stroužků česneku
  • 2 bobkové listy
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička cukru
  • špetka chilli - nemusí být


Jak na to
 

- kostky masa krátce opéct na rozpálené suché pánvi, přendat do pekáče
- na pánvi orestovat rajčatový protlak, zalít 100 ml vody
- k masu přidat sádlo, koření, rajčatový protlak, cibuli, česnek, zázvor a řapíkatý celer
- smíchat 300 ml studené vody, sójovou omáčku a bramborový škrob
- zalít maso, promíchat, přidat bobkové listy
- zakrýt, péct 60 minut na 190 °C


Proč minutová? Protože příprava zabere maximálně 10 minut práce. 
Zbytek obstará trouba bez naší asistence!
Recept můžeme použít i pro jiný druh masa. Upravíme pouze dobu pečení. Kuřecímu bude stačit kolem 35 minut, naopak hovězímu zhruba 30 minut přidáme.


Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 190 °C.

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Stonky řapíkatého celeru oloupeme, tím z nich stáhneme i tužší vlákna.
Stonky rozkrájíme na zhruba centimetr a půl dlouhé kousky. 
Zázvor oškrábneme a nastrouháme.
Slupku ze zázvoru pohodlně seškrábneme pomocí čajové lžičky.

Maso
opláchneme a osušíme.
Nakrájíme ho na kostky velké zhruba 3 centimetry.


Orestování masa a protlaku

  • Na sporáku rozpálíme na sucho pánev.
  • Kostky masa na ní postupně zprudka a krátce opečeme ze všech stran do hněda.
    Za 4 až 5 minut by měly být hotové.

  • Opečené kostky masa dáváme do pekáče nebo zapékací mísy.
  • Přidáme k nim půl polévkové lžíce sádla.
    Mísa by měla být širší, ideální je, pokud jsou kostky masa vedle sebe a ne ve vrstvách.

  • Na pánev po opečení masa dáme rajčatový protlak.
  • Okolo 20 vteřin restujeme.
    Vypneme.
    Orestovaný protlak zalijeme 100 mililitry vody, promícháme, necháme chvilku stát.

  • K masu v pekáči vmícháme 2 lžičky soli, 1 lžičku papriky, 1 lžičku pepře, 1 lžičku cukru, podle chuti špetku chilli, obsah pánve s orestovaným rajčatovým protlakem, cibuli, česnek, zázvor a řapíkatý celer.


Příprava na pečení

Ve 250 až 300 mililitrech studené vody rozmícháme sójovou omáčku a bramborový škrob. 
Směsí zalijeme maso v pekáči.
Promícháme.
Množství vody přizpůsobíme tomu, aby maso nebylo úplně ponořené.  
Přidáme bobkové listy.


Pečení

  • Pekáč zakryjeme víkem nebo ho dobře utěsníme alobalem.
  • Dáme do rozehřáté trouby a na 60 minut můžeme kuchyň opustit.
  • Pokud tedy máme připravenou přílohu.

Po hodině dušení v troubě zkontrolujeme maso, mělo by být měkké.
Můžeme podávat.
Jako příloha se hodí cokoli.
Od pečiva, přes rýži, knedlíky, brambory až po těstoviny.
Pokud po hodině maso není měkké, vrátíme ho do trouby a přidáme dalších pár minut potřebných k jeho změknutí.


Zahuštění sosu

Sos můžeme zahustit.
Máme dvě možnosti:

  • Sos zredukujeme.
  • Sundáme víko a ještě na 10 až 15 minut vrátíme do trouby. Nebo sos do požadované hustoty zredukujeme povařením na sporáku.

  • Ta druhá je, že ho zahustíme.
  • Zhruba patnáctigramový kousek studeného másla ze všech stran pečlivě obalíme v hladké mouce. Vmícháme ho k měkkému masu a na 10 minut ještě vrátíme do trouby nebo pekáč přendáme na sporák a okolo 10 minut povaříme.

TIP!  Pokud bychom přípravě chtěli věnovat pár minut navíc, vyplatí se cibuli před přidáním k masu orestovat na mírném plameni dozlatova. 
Nebo můžeme použít cibuli předsmaženou a minutku naopak ušetřit :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat