pondělí 6. ledna 2014

Mušle v rajčatové omáčce

Slávky v rajčatové omáčce


  • 400 g vařených loupaných mražených slávek
  • 250 g konzervovaných sekaných loupaných rajčat
  • 250 ml konzervovaných pasírovaných rajčat (passata di pomodoro)
  • 60 g šalotek
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • zelená petrželka, feferonka (nemusí být)


Jak na to  

- na olivovém oleji orestovat celer a šalotku
- přilít rajčatovou šťávu a sekaná rajčata
- vmíchat česnek, ev. i feferonku, osolit, opepřit
- okolo 15 minut povařit do zhoustnutí 
- v omáčce prohřát slávky
.

Příprava

Ze stvolu celeru stáhneme slupku včetně tuhých vláken.
Sloupnutou šalotku a celer nadrobno pokrájíme.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Pro pikantní chuť pokrájíme feferonku na kolečka.

Slávky vyndáme z mrazáku, rozprostřeme je na talíř.
V pokojové teplotě je necháme povolit.


Rajčatová omáčka

  • Na pánvi rozehřejeme 4 polévkové lžíce olivového oleje.
  • Přidáme kostičky celeru a šalotky.
    Na mírném plameni 5 minut restujeme.

  • Přidáme celý obsah konzervy s rajčaty, přilijeme pasírovaná rajčata.
  • Vmícháme česnek a pro pikantní variantu i pár koleček pokrájené feferonky.
    Podle chuti přisolíme a opepříme.

  • Bez zakrytí na mírném plameni okolo 15 minut povaříme.
  • Občas promícháme.
    Omáčka zhoustne.
    Pokud je konzerva s rajčaty hodně vodnatá nebo rajčatová šťáva příliš řídká, dobu varu prodloužíme. V případě potřeby klidně i o dalších 15 minut, aby se voda co nejvíce vyvařila a omáčka nebyla moc tekutá.


Dokončení

Do zredukované omáčky vmícháme slávky.
Na mírném plameni je prohřejeme.
Jakmile se směs začne vařit, ihned vypneme.

Porce můžeme doplnit zelenou petrželkou.
Mušle v rajčatové omáčce podáváme s bagetou nebo těstovinami. 



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat