úterý 18. února 2014

Profiterolky se slanou náplní

Profiterolky se slanou náplní neboli jednohubky z odpalovaného těsta plněné naslano


Odpalované těsto na Profiterolky

  • 125 ml vody
  • 75 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 2 větší vejce
  • 1/4 kávové lžičky soli


Náplň

  • 100 g Gorgonzoly
  • 100 g másla
  • 40 g nakládaných paprik
  • 25 g zelené čerstvé papriky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř


Jak na to  

- přivést k varu osolenou vodu s máslem, odstavit, vmíchat mouku
- vrátit na sporák, na mírném plameni cca 5 minut odpalovat
- do zchladlého těsta po částech zpracovat vejce
- na pečicí papír nastříkat kulaté tvary, pokropit vodou
- vložit do trouby, péct 15 minut na 200 °C a dalších cca 10 minut na 170 °C
- teplé rozříznout, po vychladnutí naplnit
.

Odpalované těsto

  • Do hrnce nalijeme vodu, přidáme sůlmáslo.
  • Zahříváme.
    Hrnec po úplném rozpuštění másla odstavíme ze sporáku.
    Nečekáme na bod varu, jakmile je máslo rozpuštěné, odstavíme.

  • Najednou vsypeme všechnu mouku.
  • Dobře promícháme.
    Hrnec vrátíme na sporák, teplotu snížíme na minimum.

  • Neustále promícháváme, aby se mouka dobře a rovnoměrně propařila.
  • Za 4 až 5 minut bude hotovo.
    Vše se spojí do kompaktní koule, která se přestane lepit na stěny.
    Na dně hrnce se utvoří tenký bílý povlak. To je známka toho, že je těsto dobře odpálené.

  • Těsto přendáme do mísy.
  • Občas ho zamícháme, aby dříve zchladlo na tělovou teplotu.

  • V hrnku lehce rozmícháme 2 větší vejce.
  • Postupně je, tak na třikrát, vmícháme vařečkou do těsta.
    Další část přidáme až tehdy, kdy máme tu předchozí důkladně spojenou.

  • Vznikne nám hladké lesklé těsto.
  • Hustší, ale stále tekuté.
    Konzistence by měla být taková, aby při nabrání těsta na vařečku těsto z okrajů líně pomalu stékalo, utvoří "knír", který začne po pár vteřinách po kouskách odpadávat.
    Pokud jsou vajíčka hodně malá, možná budeme muset ještě půl nebo celé přidat.


Příprava na pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Plech vyložíme pečicím papírem.
Z těsta přímo na papír tvoříme pomocí dvou lžiček nebo zdobicího sáčku malé bochánky.
Nedáváme je těsně k sobě, pečením nabydou.
Aby se vzniklé špičky těsta, hlavně tedy při použití zdobicího sáčku, nepřipalovaly, prstem jemně smočeným ve vodě je lehce zmáčkneme a uhladíme.


Upečení

Těsně před vložením do trouby bochánky zavlažíme vodou.
Buď rozprašovačem nebo do dlaní nabereme malé množství vody a jemně je i papír pocákáme.
Pára pomůže k rychlému naskočení těsta.
Stačí jen pár kapek na orosení, žádné kaluže. 

  • Vložíme do dobře rozehřáté trouby.
  • Po 15 minutách teplotu snížíme na 170 °C.
  • Ještě okolo 10 minut dopékáme dozlatova.
  • Troubu vypneme, otevřeme dvířka, ale plech ještě 10 minut nevyndáváme.

V žádném případě troubu prvních 15 minut pečení neotvíráme! 
Těsto by ochlazením "spadlo", neupeklo by se do křehka, bylo by tvrdé!

Dozlatova upečené profiterolky vyndáme z trouby a ještě mírně teplé je v půlce nařízneme.
Správně upečené pečivo z odpalovaného těsta je uvnitř vypouklé, skoro duté a suché.
Pokud zjistíme po naříznutí první profiterolky, že je těsto uvnitř ještě trochu mazlavé, vrátíme plech na 5 až 10 minut zpět do teplé vypnuté trouby k dosušení.


Naplnění

V míse smícháme všechny ingredience na náplň.
Profiterolky plníme těsně před podáváním, aby nezvlhly.

Samozřejmě je můžeme plnit čímkoli jiným. Třeba použijeme náplň ze sýrové rolády nebo Hradeckou pomazánku nebo pomazánku z Moravanky. Hodí se i žampionováčesnekovánivováobazda...
Nebo utřeme tuňáka s máslem. Výborný bude i losos nebo různá bylinková másla...









TIP!  Pokud dáme pečivo z odpalovaného těsta ihned po vytvarování péct, je fajn místo jeho kropení potřít pečicí papír vodou a na vlhký papír pak stříkat jednotlivé tvary.

TIP!  Profiterolky rozřízneme ještě teplé jednak proto, aby z nich utekla pára a tím pádem pak nehrozí, že zvlhnou. A jednak proto, že studené by se při krájení drobily.
Pokud je nechceme mít rozříznuté, ale budeme je plnit vstříknutím náplně pomocí cukrářského sáčku, tak pro únik páry každou třeba špejlí nebo párátkem na jednom místě ve spodu propíchneme.

TIP!  Profiterolky můžeme připravit i ve sladké variantě.
Naplníme je sladkým krémem, šlehačkou, marmeládou, povidly, Nutellou...
Můžeme je polít čokoládou.
Sladké profiterolky jsou také základem pro slavný francouzský svatební dort Croquembouche.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat