úterý 4. listopadu 2014

Houskový kynutý knedlík

Houskový knedlík kynutý


  • 500 g polohrubé mouky (může být i hrubá)
  • 250 ml vlažné vody/mléka
  • 20 g droždí
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 vejce
  • 1 den starý rohlík (42 g)
  • sůl


Jak na to  

- prosetou mouku smíchat se solí, udělat důlek, nalít 125 ml vlažné vody
- vodu osladit, rozdrobit droždí, promíchat
- po vzejití droždí přidat zbytek vody a vejce, dobře prohníst v skoro nelepivé těsto
- zapracovat na kostky nakrájené pečivo
- rozpůlit, nejdříve zpracovat bochánek, pak zformovat na 20 cm dlouho šišku
- poprášit, zakrýt utěrkou, nechat 45 minut kynout, 2x - 3x během kynutí otočit
- vařit v osolené vroucí vodě 15 minut, jednou otočit
- hotové po vyndání propíchat, aby unikla pára
.

Svíčková a knedlozelovepřo, tradiční česká kuchyně, ke které nejčastěji podáváme houskový kynutý knedlík. Samozřejmě je výborný ke gulášům, různým omáčkám ... A také k pečené kachně nebo huse nesmí chybět!
Jeho uvaření není nic složitého.


Den starý rohlík nebo housku nakrájíme na kostičky, necháme na prkénku oschnout.
Pokud bychom měli rohlík čerstvý, drobil by se a nenatáhl by vlhkost z těsta. 


Do mísy prosejeme 500 gramů polohrubé mouky, smícháme se 2 čajovými lžičkami soli.
Uprostřed uděláme důlek, nalijeme 125 mililitrů vlažné vody.
Tělovou teplotu vyzkoušíme prstem.
Do vody přidáme 1 kávovou lžičku cukru a 20 gramů rozdrobeného droždí. Promícháme. Po chvilce droždí vzejde, začne se na hladině spojovat v souvislou vrstvu.



Přilijeme zbytek vody a vejce.
Vařečkou dobře promícháme v míse, pak přendáme na pracovní desku a hněteme.
Překládáme, dlaněmi promáčkneme. Takto stále dokola, dokud se těsto skoro nelepí. Může to trvat i 5 minut!
Nasypeme pokrájené pečivo a opět prohněteme, aby se rovnoměrně promísilo v těstě.


Rozdělíme na stejně vážící poloviny, jedna bude mít okolo 420 gramů.
Každou zpracujeme nejdříve v bochánek. Protilehlé strany lehce vytahujeme, překládáme směrem ke středu, pootáčíme, několikrát opakujeme.
Pokud nemáme dostatečně široký hrnec, rozdělíme těsto na třetiny a zpracujeme knedlíky 3. 


Zformujeme šišku, přibližně 20 centimetrů dlouhou. Na koncích vmáčkneme dovnitř, aby vznikla menší prohlubeň. Ta se kynutím vyplní.
Postup zopakujeme i s druhou půlkou těsta.

Šišky posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a v pokojové teplotě necháme okolo 45 minut kynout.
Alespoň 2x během kynutí knedlíky otočíme, budou pak mít pěkný tvar.



Připravíme čistou mísu, velké prkýnko a bílou nit na krájení, 2 dezertní talířky na vyndání z vody a vidlici nebo tenký ostrý nůž na propíchání hotových knedlíků.

Do většího širšího hrnce nalijeme 3 litry vody, vmícháme 1 polévkovou lžíci soli. Přivedeme k varu.
Nakynuté knedlíky zlehka potřeme rukou namočenou v teplé vodě, dáme do vroucí vody. Zakryjeme poklicí.
Jakmile se voda začne znovu vařit, zmírníme teplotu. Ale jen tolik, aby se vařit nepřestala!


Po 8 minutách knedlíky ve vodě otočíme a vaříme ještě 7 minut.
Takže celková doba vaření bude 15 minut.
To platí pro 2 knedlíky rozválené na délku 20 centimetrů, pokud děláme o 5 a více centimetrů kratší a tím pádem o větším průměru, minutu přidáme, aby se dobře provařily.
Knedlík vyndáme pomocí 2 talířků, jedním šišku knedlíku podebereme, druhým z vrchu přidržíme, lehce stiskneme, přendáme na prkénko.
Rychle pomocí bílé nitě v půlce rozkrojíme. Zkontrolujeme střed, musí být dobře uvařený, nemazlavý.


Na několika místech propíchneme nožem nebo vidlicí, aby unikla pára a knedlík se nesrazil a nebyl tuhý.
Musíme pracovat rychle, aby se druhý knedlík zatím nepřevařil.
Ihned vyndáme druhou šišku a opět dobře propícháme.
Pokud se stane, že knedlík ještě není hotový, vrátíme obě půlky do vody a další půl minuty až minutu povaříme.
Nedovařený knedlík poznáme podle syrového mazlavého těsta ve středu knedlíku. 

Podáváme ke guláši hovězímu, vepřovému, segedínskému, rajské, svíčkové, koprovce, vepřovému, kachně...



TIP!  Pokud máme jen čerstvý rohlík nebo housku, nakrájíme na kostičky, dáme na pánev, zlehka zahříváme. Přibližně 2 minuty promícháváme, vypneme, na teplé pánvi necháme oschnout.

TIP!!  Jestliže vaříme knedlík na okamžitou spotřebu nebo maximálně na 2. den, můžeme vodu nahradit mlékem. V dalších dnech při přípravě s mlékem ale už nebude tak chutný, pro tento případ zvolíme raději vodu.

TIP!!!  Je důležité, aby knedlíky vařené v jednom hrnci byly váhově i rozměrově stejné. Pak se nestane, že jeden bude nedovařený a druhý převařený.

TIP!!!!  Knedlíky vařením nabudou, musí mít proto v hrnci dostatek prostoru. Po celou dobu vaříme zakryté poklicí, přívod tepla regulujeme tak, aby se voda nepřestávala vařit, ale na duhou stranu, aby se nevařila příliš prudce a "neutíkala" z hrnce.

TIP!!!!!  Pokud vaříme ve 2 hrncích najednou, vkládáme knedlíky do druhého se zpožděním 5 - 10 minut. Nestane se, že než vyndáme, rozkrojíme a propícháme knedlíky z prvního hrnce, budou ty v druhém převařené.

TIP!!!!!!  Raději vyndáme o pár vteřin dřív. Nedovařený knedlík zachráníme, převařený bude nevzhledný a tuhý, vpodstatě na vyhození.

TIP!!!!!!!  Teplé čerstvě uvařené knedlíky na plátky nožem nerozkrájíme. Použijeme bílou niť (barevná by mohla pouštět). Šišku knedlíku nití podvlékneme, nad knedlíkem překřížíme a zatáhneme každý konec na opačnou stranu. 

TIP!!!!!!!!  Pro podávání čerstvě uvařeného knedlíku, rozkrájíme nití na plátky. Pokud plánujeme na další dny, dobře propíchanou šišku necháme vcelku.
Studený knedlík půjde před ohříváním dobře nakrájet nožem.

TIP!!!!!!!!!  Pro pěkný nadýchaný knedlík je důležité rychlé propíchání na několika místech. Horká pára musí z knedlíku pryč. Pokud bychom toto neprovedli, zůstala by uvnitř a knedlík by se vlastně ještě dále vařil. Špejle v tomto případě není vhodná. Použijeme ostrý dlouhý špičatý nůž nebo velkou dlouhou vidlici.

TIP!!!!!!!!!!   Pokud zároveň pečeme maso, můžeme na zahuštění sosu použít vodu z knedlíků.

TIP!!!!!!!!!!!   Studené plátky knedlíků ohřejeme na pařáku v hrnci s malým množstvím vody. Nebo naskládáme do mikroténového sáčku a ohřejeme v mikrovlnce.

TIP!!!!!!!!!!!!   Zbylé knedlíky, které nespotřebujeme, dáme po vychladnutí bez obav zmrazit. Nebo připravíme rychlou večeři - knedlík s vajíčkem.

TIP!!!!!!!!!!!!!   Místo kynutého houskového můžeme připravit knedlíky hrnkové nebo kynuté bez pečiva.

Přejít na seznam receptů

8 komentářů:

  1. Tak musím se přiznat, že knedlík jsem ještě nikdy nedělala :D Já jim teda nějak moc neholduju a kdyžtak si ho koupím v obchodě. Ale domácí je domácí a tenhle vypadá fakt úžasně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík. Ono se na něm moc zkazit nedá. Pokud je vpořádku droždí a dobře se prohněte těsto, tak jediný problém může nastat u převaření. Což se mně taky už samozřejmě stalo, asi každýmu :-).

      Vymazat
  2. Tak ho právě zkouším, protože vypadá úžasně. Knedlíky u nás moc nevedou, ale zrovna dnes na něj máme chuť a do obchodu jsem líná chodit (než toho našeho kojence oblíknu, vyvezu kočár... No znáte to). Takže už kynou a uvidím. Neznám ten trik s propícháváním. To bude možná ten trabl, proč byly vždycky tak hutné. Ale vařívala jsem na páře. Tentokrát zkusím tedy vodu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se povedou!
      Pokud by se nepropíchaly, pára by knedlíky vpodstatě i po vyndání z vody ještě chvíli "vařila". A po zchladnutí se znovu přemění na vodu, která tím pádem zůstane zavřená uvnitř. Knedlík je pak hutný, mazlavý, prostě nic moc.
      Dobrou chuť přeju :-)

      Vymazat
    2. Povedly se!!! Super! Děkuji za super recept i návod. Vypadají stejně, jako máte Vy na obrázku. Tak, a už jen tu husičku k tomu. :-)

      Vymazat
    3. Nino,
      tak to mám velkou radost!!
      Děkuji :-)

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    knedlík podle vašeho receptu je výborný, myslím, že ke kupovanému už se nevrátíme. Moc děkuji za celý blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji za milý komentář! Mám velkou radost, že se knedlík povedl a chutnal.

      Vymazat