středa 3. prosince 2014

Drobenka

Drobenka neboli žmolenka neboli posypka


Rozpis je na posypání koláče pečeného na plechu velikosti 30 x 40 centimetrů.

  • 140 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • na špičku nože soli


Jak na to  

- v míse jemně a rychle konečky prstů mačkat/žmoulat kostičky studeného másla, cukr, sůl a mouku
- před posypáním nechat ztuhnout v lednici
.

Drobenka nejčastěji doplňuje ovocné koláče pečené na plechu. Ale může zdobit i koláčky svatební nebo třeba dvojctihodné.
A takový z Anglie pocházející Crumble je lahůdka připravená jen ze dvou složek, ovoce a drobenky.


Zpracování

  • Mírně změklé, ale stále studené máslo nakrájíme na malé kostičky.
  • Ihned je dáme do mísy, zasypeme je moukou, solí a cukrem.
    Promícháme.

  • Vše jemně a rychle promačkáváme, žmouláme konečky prstů.
  • Pracujeme rychle a opravdu jen konečky prstů, aby se máslo od teplých rukou moc nerozpouštělo.
    Povolené nebo rozpuštěné máslo by se vsáklo do mouky, drobenka by po upečení byla tvrdá.
    Výsledkem musí být různě velké, nepravidelné hrudky. Pokud je moc sypká, přidáme malý kousek másla. Pokud se naopak podobá spíše těstu, přidáme po lžících mouku.

  • Je fajn, když si drobenku připravíme jako první a před nasypáním na koláč ji na chvilku odložíme do lednice.
    Drobenku sypeme na moučníky těsně před vložením do trouby!
    Pokud by byla nasypaná na ovoci, povidlech nebo třeba marmeládě dlouho před pečením, hodně by zvlhla.

TIP!  Pokud potřebujeme připravit drobenky více nebo naopak méně, dodržíme základní poměr surovin 2 : 1 : 1.
Tedy na dva díly mouky jeden díl cukru a jeden díl tuku.

TIP!  Můžeme použít i mouku hrubou nebo hladkou. Z hrubé bude upečená drobenka křupavější, z hladké zase jemnější.
Část mouky můžeme nahradit ovesnými vločkami.

TIP!  Drobenku klidně připravíme i v robotu. Vše do něho nasypeme a párkrát krátce promícháme, ideálně sekacími noži.

TIP!  Pro různé obměny a příchutě lze část mouky nahradit mletými lískovými, vlašskými ořechy nebo strouhaným kokosem, mandlemi... 
Provoní ji koření jako kardamom, skořice, perníkové koření, zázvor, badyán, ale i vanilkový extrakt, nastrouhaná citronová nebo pomerančová kůra, pár lžiček rumu...
Místo bílého cukru lze použít cukr třtinový nebo moučkový.

TIP!  Pokud připravíme větší množství drobenky, bez obav ji zamrazíme na příště.

TIP!  Drobenku můžeme připravit i z Hery nebo slunečnicového oleje.
Ale s použitím oleje nebude drobenka tak křehká.

TIP!  Pro větší křehkost a křupavost do drobenky vmícháme žloutek.

TIP!  Drobenku můžeme před použitím usmažit. Na pánvi rozpustíme máslo, vmícháme cukr a po chvilce mouku. Okolo minuty promícháváme.
Před nasypáním na koláč ji necháme vychladnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat