středa 18. února 2015

Salát z čínského zelí

Salát z čínského zelí


  • 1/2 hlávky čínského zelí
  • 250 g rajčat
  • 2 větší mrkve
  • 2 - 3 čajové lžičky cukru
  • 2 - 3 polévkové lžíce balsamikového nebo vinného octa
  • 2 - 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 střední cibule 
  • 1 salátová okurka 
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 1 sůl, pepř


Jak na to  

- zelí a cibuli pokrájet na nudličky, promačkat
- okurku nakrájet na kostky, rajčata na menší kusy, mrkev nastrouhat
- podle chuti vmíchat sůl, cukr, kmín, pepř, ocet a olej
- nechat v chladu rozležet
.

Příprava zeleniny

Hlávku zelí rozkrojíme, odstraníme tuhý košťál.
Nakrájíme ho na nudličky.

Mrkev očistíme a nastrouháme.
Sloupnutou cibuli pokrájíme na menší tenké proužky.
Neoloupanou okurku dobře omyjeme a nakrájíme na kostičky.
Rajčata opláchneme a podle velikosti rozkrájíme na poloviny až osminy.
Do salátů jsou ideální menší rajčata, buď cherry nebo soudková či keříčková.


Smíchání a ochucení

Pokrájené zelí v míse rukou důkladně promačkáme, aby pustilo šťávu.
Přidáme pokrájenou zeleninu.
Vmícháme čajovou lžičku kmínu, soli a cukru.
Poprášíme pepřem.

Ochutíme 2 polévkovými lžícemi balsamikového nebo vinného octa.
Promícháme se 2 až 3 polévkovými lžícemi olivového nebo slunečnicového oleje.

Ochutnáme, podle potřeby přidáme sůl, cukr nebo ocet.
Salát necháme v chladu rozležet.


TIP!  Salát můžeme servírovat přelitý dresinkem z jogurtu nebo zakysané smetany.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat