čtvrtek 26. února 2015

Vlašský salát

Vlašský neboli italský salát, prostě vlašák


Recept je podle Viléma Vrabce.

  • 500 g brambor (4 střední)
  • 500 g šunky nebo šunkového salámu vcelku
  • 400 - 450 ml majonézy
  • 350 - 400 g kyselých okurek
  • 200 g jablka
  • 160 g cibule
  • 3 polévkové lžíce octa
  • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
  • sůl, kmín, pepř


Jak na to  

- studené uvařené brambory ve slupce oloupat, nakrájet na hranolky
- oloupané jablko, šunku a kyselou okurku nakrájet na hranolky, cibuli na malé proužky
- jemně promíchat se solí, pepřem, octem a worcestrovou omáčkou
- vmíchat majonézu
.

Na salát použijeme brambory typu A eventuálně B. 
Céčku se vyhneme, na saláty nejsou vhodné, po uvaření se rozpadají.


Uvaření brambor

Brambory uvaříme ve slupce.
Dobře je umyjeme, dáme do hrnce.
Nasypeme k nim vrchovatou čajovou lžičku soli a kávovou lžičku kmínu.

Zalijeme je horkou vodou tak, aby byly akorát ponořené.
Hrnec zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Na středním plameni vaříme 15 až 20 minut doměkka.

Brambory scedíme, rozložíme je na talíř, necháme vychladnout.
Je fajn uvařit brambory den předem.


Pokrájení a smíchání

  • Okurky vyndáme z láku, necháme je na cedníku okapat, pokrájíme je na malé hranolky.
  • Sloupnutou cibuli pokrájíme na jemné proužky.
  • Studené brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky.
  • Můžeme k tomu využít speciální strunový kráječ ve tvaru mřížky.
  • Šunku nakrájíme na stejně velké hranolky jako okurky.
  • Jablko oloupeme a pokrájíme stejně jako šunku a okurky.

V míse vše rovnoměrně osolíme jednou vrchovatou čajovou lžičkou soli a posypeme jednou čajovou lžičkou pepře.
Přilijeme 3 polévkové lžíce octa a 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky.
Opatrně promícháme.

Nakonec jemně vmícháme majonézu, dáme pozor na rozmačkání brambor.
Salát necháme v chladu rozležet.

Vlašský salát podáváme k řízkům, sekané, rybám, ale i jen tak, třeba s pečivem jako lehkou svačinu.



TIP!  Receptů na vlašák určitě existuje stejné množství jako na salát bramborový.
Originální prý pochází z prvorepublikového lahůdkářství Aloise Linky. Připravoval se bez brambor a cibule, patří do něj malý kousek kyselého sledě, šunka, hrášek, mrkev, jablko, okurky, sůl, pepř, ocet a worcestrová omáčka. A samozřejmě majonéza.

TIP!  K uvaření vybíráme brambory o zhruba stejné velikosti, aby ty menší nebyly převařené a ty větší ještě tvrdé.


4 komentáře:

  1. Sbihaji se mi sliny!! i kdyz podle nazvu je to italsky salat,tady zadna takova dobrota neexistuje..Prodava se neco jako bramborovy salat (brambory,hrasek,mrkev) se spoustou (prilis) majonezy a pod nazvem "rusky salat" aneb <insalata russa< Neni to vubec dobre -aspon podle nas,odchovanych ceskymi lahudkovymi salaty.. Vilem Brabec je porad jednicka!!:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za milý komentář!
      S názvem to bude něco podobného jako francouzské brambory, španělský ptáček nabo ruské vejce. A je fakt, že pod názvem italský salát si vlašák představí málokdo. A bůhví jak se k tomu pojmenování došlo. Třeba, a teď fabuluju, je to podle nějakého italského kuchaře, který přišel z Polska do Čech :))

      Vymazat
  2. Dobry den, ja jsem na vlassky salat mel chut ale bramboru v salatech, mimo bramboroveho salatu, nemusim, a tak jsem se nechal inspirovat a udelal jsem si vlassky salat podle originalni receptury Aloise Linka. Mam pocit, ze jste uvedla odkaz, a doporucuji zkusit. Mimoradna dobrutka a diky jablku je salat takovy lehky, puvodne jsem myslel, ze vezmu do prace ale nakonec jsem vse sezral sam. Kdo nema rad v salatech rybku, vubec se memusi bat, do druheho dne se rybka ztratí a zůstane jen neco neidentifikovatelného na pozadí :) Ale doporucuji vse vazit a zadnou lidovou tvorivost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Miro,
      díky za milý komentář. Mám radost, že recept posloužil jako inspirace!
      Bylo by zajímavé připravit 3 varianty vlašáku. Jeden podle Vrabce, jeden podle Linka a jeden podle Sandtnerové. A otestovat na dobrovolnících. Vůbec se neodvážím tipovat vítěze :)


      Vymazat