čtvrtek 2. dubna 2015

Vepřové roládky

Vepřové plněné roládky


Základ

  • 700 g vepřové kýty
  • 100 g anglické slaniny
  • 80 g cibule
  • 70 g sádla (20 + 50)
  • 3 čajové lžičky dijonské hořčice
  • sůl, pepř


Náplň

  • 100 g žampiónů
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 50 g nakládané červené papriky
  • 40 g cibule
  • 20 g sádla
  • 3 stroužky česneku 
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na sádle osmahnout cibuli, přidat žampiony, restovat dozlatova
- vmíchat rajčatový protlak, česnek a nakládanou papriku, odstavit
- kýtu rozkrájet na plát, lehce naklepat, osolit, opepřit
- potřít hořčicí, poklást plátky anglické slaniny, natřít náplň, smotat
- po cca 5 centimetrech propíchat špejlí, nakrájet, zavázat
- zprudka opéct, přendat na orestovanou cibuli, zalít vodou s uvolněným výpekem
- zakryté dusit 30 - 40 minut doměkka
.

Náplň

  • Sloupnutou cibuli a sloupnuté žampiony nakrájíme na malé kostičky.
  • Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
    Papriku necháme okapat na cedníku, nadrobno ji rozkrájíme.

  • Na pánvi rozehřejeme sádlo.
  • Nasypeme cibuli.
    Na mírném plameni ji okolo 6 minut smažíme.
    Přisypeme žampiony.
    Přibližně 8 minut restujeme dozlatova.

  • Na pánev přidáme rajčatový protlak, utřený česnek a za 10 až 15 vteřin také pokrájenou papriku.
  • Po minutě vypneme, odstavíme.
    Vmícháme půl čajové lžičky soli a pepře.


Příprava masa

Kýtu opláchneme a osušíme.
Rozřízneme ji na plát. 
V podstatě maso několikrát nařízneme.
Jednou rukou maso lehce přitlačíme k pracovní desce, v půlce výšky vedeme řez. Zhruba 2 centimetry před dokončením řezu zastavíme. 
Maso rozevřeme jako knihu, opět jednou rukou přitlačíme k pracovní desce a opět v půlce výšky prořízneme, ale nedořízneme.


Maso rozložíme.
V místech, kde je plát vyšší, nařízneme několika zářezy do hloubky 3 až 5 milimetrů.
Paličkou ho lehce naklepeme, srovnáme ho tím na zhruba stejnou tloušťku.
Maso z obou stran osolíme a posypeme mletým pepřem.


Naplnění

  • Plát masa položíme na potravinářskou fólii.
  • Potřeme ho dijonskou hořčicí a poklademe plátky anglické slaniny.
    Rovnoměrně na ně rozetřeme náplň.

  • Maso pomocí fólie stočíme do rolády.
  • Fólii vyhodíme.

  • Roládu zhruba v pěticentimetrových vzdálenostech propíchneme špejlí.
  • V půlce mezi špejlemi ji rozřízneme.
    Budeme tak mít připravené jednotlivé roládky.
    Každou roládku ještě zajistíme provázkem.


Orestování

Na pánvi rozehřejeme 20 gramů sádla.
Roládky z obou stran zprudka krátce opečeme do hněda.
Odstavíme.

Opečené roládky přendáme na talíř.
Na pánev nalijeme 300 mililitrů horké vody, necháme chvilku stát, aby se uvolnil výpek.


Podušení

  • Sloupnutou cibuli drobně nakrájíme.
  • V širším hrnci rozehřejeme 50 gramů sádla.
    Nasypeme cibuli.
    Na mírném plameni ji okolo 8 minut restujeme.

  • Na orestovanou cibuli narovnáme roládky.
  • Vodu v pánvi promícháme, i s uvolněným výpekem ji přilijeme do hrnce.
    Hrnec zakryjeme poklicí.
    Na mírném plameni dusíme okolo 35 minut doměkka.

Roládky podáváme s bramborem vařeným nebo pečeným, s bramborovou kaší nebo pečivem.
Nebo třeba se zeleninovým salátem.











Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat