středa 1. července 2015

Pečený květák s parmazánem

Pečený květák s parmazánem


  • 900 g květáku (1 větší hlávka)
  • 100 g parmazánu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1/4 kávové lžičky muškátového oříšku
  • čerstvá petrželka nebo pažitka
  • olivový olej
  • sůl, pepř


Jak na to  

- květák rozdělit na růžičky, na pár vteřin ponořit do octové vody
- rozložit na plech vyložený pečicím papírem, pokapat šťávou z citronu, polít olivovým olejem
- přidat utřený česnek, poprášit muškátovým oříškem, posypat kmínem, osolit, opepřit
- péct cca 20 minut při 200 °C dozlatova (po 10 minutách obrátit)
- po vyndání z trouby ihned posypat strouhaným parmazánem
.

Příprava 

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Nastrouháme parmazán.
Vymačkáme šťávu z citronu.

Květák opláchneme a rozebereme na růžičky.
V půl litru studené vody rozmícháme polévkovou lžíci octa.
Růžičky do ní na pár vteřin ponoříme.
V cedníku je necháme dobře okapat.
Octová voda vyžene drobné mušky, které mohou být uvnitř schované.


Upečení

  • Na plech vyložený pečicím papírem rozložíme květákové růžičky.
  • Pokapeme je šťávou z citronu a polijeme olivovým olejem.
    Zhruba jednu polévkovou lžíci na každý kousek.

  • Přidáme utřený česnek, posypeme muškátovým oříškem, kmínem, solí a pepřem.
  • Dáme nezakryté péct.
    Po 10 minutách každou růžičku obrátíme.
    Po zhruba 20 minutách bude květák opečený dozlatova.

  • Plech vyndáme z trouby, ihned růžičky posypeme parmazánem.
  • Můžeme je posypat také nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Takto upravený květák můžeme podávat jako přílohu k masům nebo samostatně s pečivem a dresinky, zeleninovými saláty...




TIP!  K pečeným růžičkám můžeme jako přílohu připravit dresink ze zakysané smetany. 
Smícháme ji se lžičkou plnotučné hořčice, přidáme 1 až 2 stroužky prolisovaného nebo utřeného česneku a jemně posekanou pažitku nebo petrželku.
Osolíme a opepříme.
Výborně se hodí i karismetanová omáčka.

TIP!  Zhruba kilo hodně malých květákových růžiček dáme do mísy, polijeme je 3 polévkovými lžícemi olivového oleje. Dobře promícháme.
Posypeme směsí připravenou z půl čajové lžičky soli, 2 čajových lžiček sušeného česneku, 80 gramů strouhanky a 80 gramů strouhaného parmazánu.
Opět dobře promícháme.
Růžičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme je při 200 °C za 20 až 25 minut do zlatova.

TIP!  Stejně připravíme i brokolici.


2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. :)
      Citron, česnek a parmazán výborně květák doplňují.
      A hlavně, je to rychlovka!

      Vymazat