středa 25. listopadu 2015

Bramborový knedlík

Bramborový knedlík


  • 1000 g brambor typu C nebo B
  • 250 g mouky krupice nebo hrubé mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 20 g bramborového škrobu (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička kmínu
  • sůl


Jak na to  

- brambory uvařit ve slupce, slít, nechat vychladnout
- oloupat, půlku nastrouhat na jemno, půlku hruběji
- smíchat mouku s krupicí, bramborovým škrobem a solí, společně s prošlehaným vejcem spojit s bramborami v kompaktní těsto
- rozdělit na stejné díly, vytvarovat knedlíky, jemně obalit v hladké mouce, dát ihned do vroucí osolené vody, uvolnit ode dna hrnce
- zakrýt, po 10 minutách otočit a vařit ještě cca 10 minut
- vyndat, párkrát propíchnout
.

Uvaření brambor

  • Několik hodin před přípravou knedlíků uvaříme brambory ve slupce.
  • Omyté je v hrnci zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.
    Přidáme lžičku kmínu a 2 čajové lžičky soli.

  • Brambory vaříme zakryté poklicí 15 až 20 minut do měkka.
  • Slijeme vodu.
    Uvařené brambory přendáme na tác nebo talíř a necháme je zcela vychladnout.
    Ideální je tedy uvařit brambory den předem.


Příprava

Nachystáme si vše k rychlému zpracování. Bramborové těsto má po chvilce tendenci řídnout, tak ať nemáme prostoje.
Pokud nemáme po ruce pšeničnou krupici, což je na stupnici umletí mouky ta nejhrubší, použijeme jen mouku hrubou, které tedy bude celkem 450 gramů.
Mouku rozlišujeme dle hrubosti namletého zrna na hladkou speciál, hladkou, polohrubou, hrubou a krupici.

  • V míse smícháme hrubou mouku s krupicí, jednou čajovou lžičkou soli a bramborovým škrobem.
  • V hrnku vidličkou lehce prošleháme vejce.
    Větší prkýnko posypeme lžící hladké mouky.

  • Do většího hrnce nalijeme zhruba 4 litry vody.
  • Vmícháme do ní 4 čajové lžičky soli.
    Dáme na sporák a začneme zahřívat, potřebujeme, aby se voda v momentě zpracování těsta a vytvarování knedlíků už vařila.


Bramborové těsto

  • Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme je přímo na pracovní plochu.
  • Je fajn přibližně jednu polovinu brambor nastrouhat na jemné straně struhadla a tu druhou na straně hrubé.
    Knedlíky budou mít na řezu pěknou strukturu.

  • Na brambory nasypeme zatím jen tři čtvrtiny směsi mouky a krupice, zbytek necháme v míse.
  • Přidáme vajíčko.
    Začneme rychle zpracovávat těsto.
    Podle potřeby přidáváme po částech odloženou směs mouky a krupice.
    Konečné množství mouky s krupicí bude hodně záležet na kvalitě brambor. Pokud obsahují více vody, budeme muset použít třeba i celé připravené množství.
    Těsto by mělo být kompaktní, držet pohromadě a měly by převažovat brambory. Více mouky s krupicí než máme připraveno nepřidáváme. Platí úměra, že čím je jí více, tím jsou knedlíky méně nadýchané.


Uvaření knedlíků

  • Těsto rozdělíme na 4 stejné díly, jeden bude vážit přibližně 370 gramů.
  • Vytvarujeme šišky o průměru 5 až 6 centimetrů a délce zhruba 15 centimetrů.
    S každou párkrát lehce bouchneme o pracovní desku, abychom se zbavili vzduchových bublin v těstě.

  • Šišky jemně poválíme na prkýnku posypaném hladkou moukou.
  • Hladká mouka zabrání rozvaření knedlíků.
    Knedlíky vložíme ihned do vroucí vody.

  • Hrnec zakryjeme poklicí, po zhruba 2 minutách knedlíky vařečkou jemně podebereme, aby nezůstaly přilepené na dně.
  • Jakmile se voda začne znovu vařit, snížíme teplotu.
    Ale jen tak, aby se voda neustále vařila.

  • Po 10 minutách knedlíky obrátíme, celkem je vaříme 20 minut.
  • Hotové knedlíky vyndáme pomocí děrované naběračky nebo dvou malých talířů na čisté prkýnko.
    Na dvou až třech místech je hned propíchneme špejlí, aby z nich unikla pára, knedlíky se nesrazily, zůstaly nadýchané.
    Teplé knedlíky nakrájíme pomocí nitě nebo ostrého tenkého nože.

Bramborové knedlíky podáváme jako přílohu k masům, omáčkám...
Například ke gulášivepřovémuvepřovému se zelímkachněplátkům na houbáchsekanékančímu gulášidančí kýtěhovězí pečeni na česnekumoravskému vrabciuzenému se zelím...

 








TIP!  Po vytvarování musí knedlíky ihned do vroucí vody, proto ji dáme vařit s dostatečným předstihem. Pokud nemáme tak velký hrnec, abychom mohli dát vařit všechny šišky najednou, vaříme je ve dvou hrncích současně.

TIP!  Místo knedlíků můžeme uvařit špalíčky. Z těsta vyválíme váleček o průměru okolo 2 centimetrů, rozkrájíme ho na dva až třícentimetrové kousky. Dáváme je do vroucí vody, za 5 až 6 minut budou hotové, scedíme je.

TIP!  Při použití dětské krupičky budou knedlíky jemnější.

TIP!  Na knedlíky je nejideálnější použít brambory typu C nebo B. Obsahují větší množství škrobu.

TIP!  Uvařené knedlíky můžeme bez obav mrazit. Po vyndání z mrazáku je necháme povolit, ohříváme je na pařáku nebo v mikrotenovém sáčku v mikrovlnce.

TIP!  Ze zbylých knedlíků připravíme rychlou večeři. Nakrájíme je na kostky, opečeme a zalijeme prošlehaným vajíčkem. Můžeme je opéct i s kouskem slaniny nebo uzeniny.

TIP!  Pokud budeme knedlíky připravovat z polovičního množství, dáme do těsta jen žloutek.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Moc se mi líbí podrobný návod, s tím jsem se na netu ještě nikde nesetkal. Mám občas problém vařit podle receptů, protože návod: "vezmem mouku, vejce, vodu a koření, chvíli proválíme, dáme do vody a po provaření vyndáme" mi prostě nepomůže. :-) Vůbec netuším, jak moc poválím, jakou mouku mám dát a kolik, ani jak dlouho se to vaří, než se to provaří. S tímto receptem bramborové knedlíky určitě zkusím a těším se, že budou 100% lepší, než ty z pytlíku... Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji velice za milý komentář. Doufám, že zkouška dopadla dobře!

      Vymazat