sobota 14. listopadu 2015

Ořechový dort a lemon curd

Ořechový dort a návod na přípravu Lemon curd


Rozpis pro kulatou otvírací formu o průměru 23 centimetrů.
Je to upravený recept podle Marry Berry.


Ořechový korpus

  • 340 g jader vlašských ořechů
  • 150 g cukru krupice (100 + 50)
  • 60 g polohrubé mouky
  • 5 větších vajec
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • půlka citronu na vymazání mísy
  • 1 polévková lžíce oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


K naplnění a ozdobení

  • 600 ml smetany ke šlehání (33 a více procent) 
  • 120 g jader vlašských ořechů 
  • 30 g cukru moučky
  • 2 polévkové lžíce lemon curdu nebo marmelády
  • 2 polévková lžíce rumu nebo likéru


Jak na to  

- 340 g ořechů namlít jemně, 120 g nasekat hruběji
- oddělit bílky a žloutky
- žloutky s olejem a 100 g cukru utřít
- jemně mleté ořechy smíchat s práškem do pečiva a moukou
- šlehat bílky, postupně přidávat 50 g cukru, ušlehat tuhý sníh
- smíchat žloutky a jemně mleté ořechy, postupně lehce spojit se sněhem
- péct cca 45 minut ve vymazané a vysypané formě při 160 °C
- ušlehat šlehačku s cukrem moučkou, část odložit do zdobicího sáčku na závěrečné zdobení
- korpus 2x rozkrojit, obě patra potřít lemon curdem nebo marmeládou smíchaným s likérem nebo rumem, potřít šlehačkou
- šlehačkou potřít povrch dortu, nanést hruběji sekané ořechy, dozdobit
.

Efektní lahodný dort s intenzivní ořechovou chutí.


Příprava

  • Formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
  • Čistou mísu, ve které budeme šlehat bílky, vytřeme rozpůleným citronem.

  • 340 gramů jader vlašských ořechů jemně nastrouháme nebo nasekáme.
  • 120 gramů nasekáme hruběji, ty si odložíme stranou na závěrečné zdobení.

  • Mouku prosejeme.
  • Smícháme ji s kypřicím práškem do pečiva a s jemně nastrouhanými ořechy.

  • Pečlivě oddělíme žloutky a bílky.
  • Bílky dáváme do mísy vytřené citronem, žloutky do jiné.
    Oddělujeme velice opatrně, aby v bílcích nebyl ani kousek žloutku.
    Tuk, který žloutek obsahuje může způsobit, že se nám sníh vyšlehat nepovede.

Zapneme troubu, nastavíme na 160 °C.


Utření žloutků a ušlehání sněhu

Ke žloutkům přidáme 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 100 gramů cukru.
Okolo 4 minut je šlehačem při nižší rychlosti třeme do husté světlé pěny.

K bílkům přidáme sůl.
Důkladně umytými metličkami začneme při nižší rychlosti šlehat sníh.
Po 4 až 5 minutách se začnou tvořit měkké špičky.
Nepřestáváme šlehat, po částech přisypáváme 50 gramů cukru.
Došleháme dotuha.
Po vytažení metliček vytvoří sníh ostré špičky.


Těsto a upečení

  • K utřeným žloutkům vmícháme polovinu směsi jemně mletých ořechů a mouky.
  • Do poměrně hutné hmoty přidáme jednu lžíci sněhu.
    Promícháme.

  • Přisypeme další část ořechů smíchaných s moukou.
  • Opět vmícháme jednu lžíci sněhu a zbytek mouky.

  • Velice zlehka a po částech přidáváme ušlehaný sníh.
  • Jemně a opatrně ho stěrkou převalujeme.

  • Těsto ihned naplníme do formy, dáme péct.
  • Po přibližně 45 minutách by měl být korpus upečený.
    Vyndáme ho z formy a necháme na mřížce vychladnout.
    Propečenost vyzkoušíme špejlí, zapíchneme ji do středu, po vytažení musí být čistá, nesmějí na ní ulpět kousky těsta.


Šlehačka

Zhruba hodinu před sestavením dortu dáme do lednice dobře umyté šlehací metličky i mísu, ve které budeme šlehačku připravovat.
I smetany necháme v chladnu do poslední chvíle.
Čím více jsou smetany a náčiní chladnější, tím lépe se smetana ušlehá.

Do studené mísy nalijeme studené smetany.
Smícháme je s cukrem moučkou.
Ušleháme tuhou šlehačku.
Část, zhruba jednu pětinu, odložíme stranou na dozdobení vršku dortu.
Můžeme si ji rovnou nandat do zdobicího sáčku a odložit zatím do lednice.


Naplnění a dozdobení

  • Korpus dvakrát prořízneme.
  • V misce smícháme lemon curd nebo marmeládu s rumem nebo likérem.
    K marmeládě můžeme použít jakýkoliv likér nebo rum.
    V případě lemon curdu použijeme rum nebo Limoncelo nebo mandlový likér, aby se chutě navzájem netloukly.

  • Na spodní patro rozetřeme půlku lemon curdu nebo marmelády.
  • Naneseme zhruba třetinu šlehačky z mísy.
    Přiklopíme prostřední patro, lehounce ho přimáčkneme.

  • Rozetřeme druhou půlku curdu nebo marmelády.
  • Naneseme druhou třetinu šlehačky.
    Opět velice lehce posadíme a urovnáme vršek korpusu.

  • Na vršek a boky korpusu rozetřeme zbývající třetinu šlehačky z mísy.
  • Zhruba tři čtvrtiny hruběji nasekaných ořechů po celém obvodu jemně přimáčkneme do šlehačky.
    Na závěr dort dozdobíme šlehačkou, kterou jsme si odložili do lednice a posypeme ho zbytkem hruběji nasekaných ořechů.

Ořechový dort necháme před servírováním uležet pár desítek minut v chladu.

Ořechy najemno namleté a hruběji nasekané.








TIP!  Pokud korpus ještě není upečený, ale na povrchu příliš tmavne, přikryjeme ho alobalem. 

TIP!  Dort můžeme připravit z polovičního množství. Korpus pak nerozřízneme, jen ho na povrchu potřeme lemon curdem nebo marmeládou a ozdobíme šlehačkou. 



Jak připravit Lemon curd

Koupíme ho například v prodejnách Mark & Spencer nebo Tesca. 
Jednoduše si ho ale dokážeme vyrobit sami.

  • 150 g cukru krupice
  • 100 ml čerstvé šťávy z citronu 
  • 80 g studeného másla
  • 4 velké žloutky
  • 1 polévková lžíce jemně strouhané citronové kůry
Pokud místo citronu použijeme pomeranče, připravíme Orange curd.

  • Vymačkáme 4 citrony, šťávy bychom měli mít 90 až 100 mililitrů.
  • Smícháme ji se 130 až 150 gramy cukru krupice.
    Přidáme 4 velké žloutky a polévkovou lžíci jemně nastrouhané citronové kůry.

  • Ve vodní lázni směs za neustálého prošlehávání drátěnou nebo silikonovou metlou zahříváme do zhoustnutí.
  • Zhruba za 10 minut bude hotovo.
    Odstavíme.

  • Do horké směsi vmícháme 80 gramů studeného másla nakrájeného na menší kostky.
  • Důkladně promícháme na hladký krém.

Citrony by měly být voňavé a šťavnaté.
Předem můžeme v robotu rozsekat cukr s citronovou kůrou, zvýrazníme tím citronovou chuť.
Čerstvou citronovou kůru také můžeme vmíchat do hotového krému.
Malý tip na zkoušku správné hustoty provařených žloutků: do krému částečně ponoříme dřevěnou vařečku, zvedneme ji a v krému, který na ni zůstal uděláme prstem cestičku. Pokud se nespojí, je hustota akorát.
.


2 komentáře:

  1. To je nádhera!!! Hned jak budu mít příležitost, tak ho vyzkouším. Děkuji za další parádní recept a vůbec za tyhle stránky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko,
      děkuji moc za milá slova, je to radost číst Váš komentář :)
      Pokud jste u vás doma "ořechoví", tak určitě vyzkoušejte. Tenhle putoval na oslavu a sklidil velký úspěch.
      Budu ráda, když pak napíšete!
      Díky :)

      Vymazat