neděle 6. prosince 2015

Vánoční cukroví - nepečená kokosová roláda

Nepečená kokosová piškotová roláda

Připravujeme 2 až 3 dny před Štědrým dnem.


Těsto

  • 200 g piškotů
  • 120 g cukru moučky
  • 25 g kakaa
  • 2 vrchovaté čajové lžičky mleté zrnkové kávy na uvaření kávy
  • 2 - 3 polévkové lžíce rumu


Náplň

  • 100 g másla
  • 100 g cukru moučky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 1 - 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu (nemusí být)


Jak na to  

- nastrouhat piškoty, smíchat s kakaem, cukrem, uvařenou kávou a rumem, zpracovat těsto
- utřít máslo s cukrem, vmíchat strouhaný kokos a rum, ev. extrakt a šťávu z citronu
- na fólii rozprostřít piškotové těsto do obdélníku, urovnat válečkem, podélné strany zarovnat
- rovnoměrně rozetřít kokosovou náplň, pomocí fólie stočit do rolády
- zabalit do alobalu nebo fólie, uložit do chladna
.

Příprava

Máslo vyndáme z lednice, aby povolilo.
Piškoty jemně nastrouháme.
Nebo je nasekáme v robotu, ale pak zůstanou některé kousky hrubější.
Uvaříme klasickou černou tureckou kávu.
Do hrnku nasypeme mletou zrnkovou kávu, zalijeme ji 150 mililitry horké vody. Promícháme, necháme stát.
Samozřejmě, kdo dává přednost kávě instantní, zvolí ji místo mleté zrnkové.



Piškotové těsto

V míse dobře promícháme nastrouhané piškoty s kakaem, cukrem, rumem a 8 polévkovými lžícemi uvařené kávy.
Dáme jen vodu, ne lógr!
Směs by měla být kompaktní, pokud kus těsta zmáčkneme v ruce, zůstane celistvá hrudka.
Pokud je potřeba, přidáme ještě 1 až 3 lžíce kávy nebo rumu. 


Kokosová náplň

V míse utřeme máslo s cukrem, přidáme strouhaný kokos, promícháme.
Ochutíme jednou až dvěma lžícemi rumu.
Pro vůni můžeme vmíchat i lžičku vanilkového extraktu a lžičku šťávy z citronu.


Roláda

  • Na pracovní desku rozprostřeme potravinovou fólii nebo pečicí papír.
  • Naneseme piškotové těsto, prsty ho roztáhneme do obdélníku velkého zhruba 20 x 35 centimetru.
    Nakonec těsto uhladíme válečkem na stejně vysokou vrstvu.
    Dobře to půjde přes pečicí papír.

  • Podélné strany seřízneme do roviny.
  • Odříznuté kousky dáme do mísy ke zbytkům z pečení ostatního cukroví - viz TIP!
    Na těsto rovnoměrně rozetřeme kokosovou náplň.
    Pomocí fólie nebo papíru zabalíme do rolády.

Fólii vyhodíme, roládu pevně zabalíme do čisté fólie nebo do alobalu a dáme ztuhnout do lednice.





TIP!  Ztuhlou roládu můžeme potřít čokoládovou polevou a obalit ve strouhaném kokosu.

TIP!  Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení. A máme další, nepečené cukroví.

TIP!  Pokud po skončení svátků nějaké cukroví zbyde, můžeme dát pár pěkných kousků do mrazáku a použít třeba na Velikonoce.
Nebo ho rozdrtíme, umeleme či nasekáme a upečeme bábovku.


Další recepty na vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky
Plněné ořechy
Linecké slepované 
Pracny neboli medvědí tlapky
Perníčky
Marokánky
Slepované banánky
Oreo nepečené kuličky
Úlky
Kokosky z celých vajec
Kokosové rohlíčky
Sněhové kokosky

Crinkles


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat