pátek 29. ledna 2016

Hovězí plátky se špenátem a sušenými rajčaty

Plátky z hovězí kýty se špenátem a sušenými rajčaty


  • 600 g hovězí kýty
  • 450 g mražených špenátových listů
  • 200 g cibule
  • 200 g nakládaných sušených rajčat
  • 50 g sádla nebo oleje
  • 20 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g ančoviček
  • 600 ml vývaru
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • sůl, pepř
  • parmazán na posypání (nemusí být)


Jak na to  

- maso nakrájet na plátky, naříznout, naklepat, osolit a opepřit, krátce zprudka opéct, odložit
- nasypat nakrájenou cibuli, cca 8 minut restovat, vmíchat mouku
- po 2 - 3 minutách zalít vývarem, vrátit maso, dusit zakryté doměkka
- na pánvi prohřát ančovičky, přidat špenát, pokrájená sušená rajčata a česnek, vmíchat tymián
- 2 - 3 minuty podusit, přidat do hrnce k měkkému masu, 5 minut společně povařit
- vypnout, vmíchat kousek másla
.

Na přípravu můžeme použít i maso vepřové, kuřecí nebo krůtí. V tom případě ale přizpůsobíme čas dušení , bude stačit kratší doba.


Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Pokud nemáme k dispozici hovězí vývar, povaříme v 600 mililitrech vody kostku bujonu.
Nebo místo vývaru použijeme na podlití čistou vodu.

Hovězí kýtu opláchneme a dobře osušíme papírovou utěrkou.
Nakrájíme ji přes vlákno na centimetr až centimetr a půl silné plátky.
Plátky naklepeme, na třech až čtyřech místech nařízneme kraje, aby se nekroutily.
Z obou stran je osolíme a opepříme.


Orestování masa, cibulová jíška a podušení

Na větší hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej.
Plátky krátce zprudka opečeme z obou stran do hněda. 
Bílkovina na povrchu se srazí, uzavře tím šťávu uvnitř plátku. 
Maso bude chutnější a šťavnatější.

Opečené plátky odložíme na talíř.

Do pánve po restování masa nasypeme cibuli.
Zhruba 8 minut ji na mírném plameni promícháváme.

K cibuli vmícháme mouku, za 2 až 3 minuty budeme mít hotovou cibulovou jíšku.
Zalijeme ji 500 mililitry vývaru nebo vody, promícháme.
Na mírném plameni přivedeme k varu. 
Zbylých 100 mililitrů ponecháme stranou na případné podlévání.

Vložíme orestované plátky masa, zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni dusíme do okolo 45 minut do změknutí masa.
Z vepřového by měly být plátky měkké za 25 až 30 a z drůbežího za 12 až 15.
Tyto časy jsou ale orientační, vždy záleží na druhu a stáří masa!



Dokončení

  • Sušená rajčata scedíme, pokrájíme je na menší kousky.
  • Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

  • Na rozehřátou pánev dáme ančovičky i s malým množstvím oleje ze skleničky.
  • Vařečkou je rozmělníme.
    Okolo 10 vteřin je na mírném plameni promícháváme.

  • K ančovičkám přisypeme špenátové listy.
  • Jakmile povolí, přidáme pokrájená sušená rajčata a česnek.
    Vmícháme tymián, 2 až 3 minuty nezakryté podusíme.
    Vyvaří se většina vody ze špenátu.

  • Špenátovou směs přidáme do hrnce k plátkům, promícháme.
  • Okolo 2 minut společně povaříme.
    Pokud je potřeba, přilijeme malé množství vývaru.

  • Vypneme, vmícháme kousek másla.
  • Podle chuti osolíme a opepříme.

Plátky podáváme s těstovinami, rýží, bramborem vařeným nebo opečeným a nebo s pečivem.






Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Vyzkoušela jsem tenhle recept...teda bez ančoviček (já ryby nerada) a bez parmazánu (nevím,kde ho koupit) a byla to PECKA!! Moc jsem si pochutnala já i manžel. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo,
      já děkuji za milý komentář a vyzkoušení receptu. Mám radost, že chutnalo a že jste napsala!
      Místo parmazánu můžete použít sýr Gran Moravia. Je výborný, dá se sehnat v prodejnách La Formaggeria. Mají pobočky ve větších městech, tak jestli na ně narazíte, neváhejte a vyzkoušejte.

      Vymazat