sobota 12. března 2016

Carnitas s ananasovým džusem a chilli paprikou

Vepřové carnitas


  • 1500 g vepřové plece
  • 200 ml 100% ananasového džusu, může být i pomerančový
  • 150 g sádla
  • 100 ml šťávy z limetky (cca ze 2 ks)
  • 6 stroužků česneku
  • 2 papričky jalapeños
  • 2 čajové lžičky římského kmínu
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička oregana - nemusí být


Jak na to  

- v silnostěnném hrnci rozehřát sádlo, přidat pokrájené maso a všechny ostatní ingredience
- zalít džusem, šťávou z limetky, dolít vodou
- zakrýt, dusit na velmi mírném plameni 1,5 - 2 hodiny
- odkrýt, zvýšit teplotu, nechat vyvařit vodu, opéct na tuku, který zůstane na dně v hrnci
- vidličkou roztrhat na kusy
.

S carnitas se přeneseme do tradiční mexické kuchyně. Vepřové maso pomalu dušené až do rozpadnutí a následně opečené je součástí tacos, tamales, burritos...

 
Příprava

Opláchnuté papričky nakrájíme na kolečka.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Vepřovou plec opláchneme a dobře osušíme.
Rozkrájíme ji na kostky.


Podušení

  • V hrnci, ideálně silnostěnném, rozehřejeme sádlo.
  • Přidáme pokrájené maso.
    Vmícháme sůl, římský kmín, utřený česnek, chilli papričky a oregano.
    Zalijeme ananasovým džusem a limetkovou šťávou.
    Dolijeme vodou tak, aby bylo maso akorát ponořené.
    Mělo by stačit přibližně 150 mililitrů.

  • Hrnec zakryjeme poklicí.
  • Přivedeme k varu, teplotu stáhneme na úplné minimum.
    Po dobu jedné a půl až 2 hodin necháme jen jemně probublávat.
    Nemícháme.
    Dobu dušení přizpůsobíme tomu, jak chceme mít ve výsledku maso rozpadlé.
    Pokud na malá vlákna, dusíme okolo 2 hodin. Pokud na větší kusy, bude stačit 80 až 90 minut.


Dokončení

Z hrnce sundáme poklici, lehce zvýšíme teplotu.
Okolo 30 minut promícháváme, vyvaří se všechna voda, v hrnci zbyde pouze tuk.
Maso se začne rozpadat na vlákna.
Pokud jsme ho dusili kratší dobu, natrháme ho dvěma vidličkami.
Ještě chvilku restujeme, kousky masa se opečou do hněda.
Vypneme, podle potřeby přisolíme.

Carnitas podáváme v kukuřičné nebo pšeničné tortille, doplněné salsou a jinými dresinky. 
Ale hodí se i k rýži, bramborám... tradiční přílohou jsou i fazole.








TIP!  Carnitas se připravují na milion způsobů.
Tento recept je ze stránek Bailey farms.

TIP!  Po vydušení vody můžeme kostky masa přendat na plech a ještě je dohněda opéct v troubě a pak je natrhat.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat