pátek 23. září 2016

Cuketa jako zelí

Cuketa jako příloha místo zelí


  • 750 g mladých cuket
  • 80 g cibule
  • 4 polévkové lžíce oleje (olivový nebo slunečnicový)
  • 1 zarovnaná polévková lžíce hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 - 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 - 2 polévkové lžíce octa
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sůl 

Jak na to  

- na oleji zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky
- přisypat cukety pokrájené na nudličky, vmíchat sůl a kmín
- po 5 minutách vmíchat polévkovou lžíci mouky
- po cca 3 minutách přilít 150 ml teplé vody, zakrýt, dusit na mírném plameni
- po 10 minutách ochutit cukrem a octem, ještě 5 minut promíchávat bez zakrytí
.

Cukety dobře omyjeme, konce odkrojíme. Nakrájíme na malé nudličky.
Oloupanou cibuli rozkrájíme na kostičky.
V hrnci rozehřejeme olivový nebo slunečnicový olej, nasypeme cibuli. Na mírném ohni necháme za občasného promíchání okolo 4 minut zesklovatět.
Nasypeme nudličky cukety a kmín, přidáme půl čajové lžičky soli.
Cukety pustí vodu, okolo 5 minut restujeme.
Vmícháme zarovnanou polévkovou lžíci hladké mouky a po zhruba 3 minutách podlijeme 150 mililitry teplé vody.
Zakryjeme, na mírném plameni 10 minut dusíme, občas promícháme.



Vmícháme ocet a cukr.
A množství záleží na chuti, ta se musí vymazlit. Podle mě jsou ideální 2 + 2 polévkové lžíce.
Ještě okolo 5 minut promícháváme bez zakrytí.
V případě potřeby přisolíme.

Podáváme k jídlům, u kterých jako přílohu používáme dušené zelí.



Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat