čtvrtek 27. října 2016

Špagetový slaný dort

Špagetový slaný dort


Rozpis pro kulatou formu o průměru 23 centimetrů.


Základ

  • cca 300 g neuvařených špaget
  • sůl
  • 1 čajová lžička másla a 1 polévková lžíce strouhanky na vymazání a vysypání formy


Směs na zapečení
 
  • 360 ml 31% smetany (2 kelímky)
  • 200 g Gorgonzoly
  • 150 g scezených sušených rajčat
  • 100 g špenátových listů
  • 4 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- uvařit špagety
- nakrájet scezená rajčata, Gorgonzolu, špenát, utřít česnek
- smíchat prošlehaná vejce se smetanou, osolit, opepřit, přidat tymián
- vmíchat rajčata, Gorgonzolu, špenát, česnek a uvařené špagety
- urovnat do vymazané a vysypané formy
- péct 30 minut při 180 °C
.

Příprava a uvaření špaget

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Formu vymažeme kouskem studeného másla.
Vysypeme ji strouhankou.
Do většího hrnce dáme vařit zhruba 3 litry vody.
Vmícháme do ní jednu polévkovou lžíci soli.
Solí nešetříme, voda na vaření těstovin by měla chutnat jako mořská.


Uvaření špaget

Do vroucí vody nasypeme špagety.
Čas uvedený v návodu o jednu minutu zkrátíme.
Potřebujeme, aby byly uvařené akorát na skus.

Špagety scedíme, necháme je okapat.
Uvařené špagety by měly vážit přibližně 700 gramů. 
Pokud jich bude o trochu více nebo méně, nic se nestane.



Příprava směsi na zapečení

Než se špagety uvaří, připravíme směs.
Sušená scezená rajčata po okapání drobně pokrájíme.
Gorgonzolu hruběji nastrouháme nebo ji pokrájíme na kostičky.
Můžeme použít i jiný sýr s modrou plísní.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Špenátové listy pokrájíme.
Pokud použijeme mražené, necháme je před pokrájením částečně povolit!

Ve větší míse prošleháme vejce, přilijeme smetanu.
Osolíme zarovnanou kávovou lžičkou soli, přidáme tymián a podle chuti opepříme.
Vmícháme Gorgonzolu, rajčata, špenát a česnek.


Upečení

Směs důkladně promícháme s uvařenými špagetami.
Urovnáme do formy, dáme péct.
Celkem pečeme 30 minut.
Na posledních 5 minut můžeme teplotu zvýšit, aby byl povrch upečený dozlatova.

Slaný špagetový dort můžeme při podávání doplnit zeleninou, dresinkem...









Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat