sobota 11. března 2017

Roláda z vepřové kýty

Roláda z vepřové kýty s míchanými vejci, sušenými rajčaty a olivami


  • 750 g vepřové kýty vcelku
  • 80 g slaniny
  • 6 ks nakládaných černých oliv
  • 5 větších plátků šunky (nebo anglické slaniny nebo pancetty)
  • 3 velká vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky plnotučné hořčice
  • 2 čajové lžičky nakládaných sušených rajčat
  • 1 větší cibule 
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sádlo nebo slunečnicový olej
  • sůl, pepř


Jak na to  

- maso rozkrojit na plát, osolit a opepřit, rozložit na fólii, potřít hořčicí smíchanou s česnekem
- poklást šunkou, rozetřít míchaná vejce se slaninou, přidat pokrájená sušená rajčata a olivy
- zamotat do rolády, pomocí fólie utáhnout, dát zatuhnout/zpevnit do chladničky
- odstranit fólii, stáhnout provázkem, zprudka krátce opéct ze všech stran
- položit do pekáče, přidat výpek z pánve lehce zředěný vodou, posypat kmínem, česnekem a cibulí
- péct zakryté okolo 2 hodin při teplotě 150 °C, polévat výpekem, podle potřeby podlévat malým množstvím horké vody
.

Příprava

Sloupnutou cibuli rozkrájíme podélně na čtvrtiny, oddělíme jednotlivé vrstvy.
Rajčata a olivy scedíme.
Slaninu a rajčata nakrájíme na kostičky, olivy na plátky.

Oloupeme stroužky česneku.
Jeden stroužek utřeme, zbylé dva rozkrájíme na plátky.
Hořčici smícháme s utřeným česnekem.


Příprava náplně

Na pánvi rozehřejeme jednu polévkovou lžíci oleje nebo sádla.
Přidáme slaninu, na mírném plameni ji 3 až 4 minuty promícháváme.

Do pánve přilijeme rozklepnutá vejce.
Jemně je osolíme.
Během 2 minut připravíme klasická míchaná vejce.
Odstavíme, necháme vychladnout.


Úprava masa

Kýtu opláchneme studenou vodou a osušíme.
Pokud ji nemáme na roládu připravenou už z řeznictví, upravíme ji.

  • Maso z vrchu jednou rukou dlaní zmáčkneme.
  • Horizontálně ho středem nařízneme, ale nedokrojíme.
    Řez ukončíme tak 2 centimetry před úplným rozkrojením.

  • Naříznutou kýtu rozevřeme jako knihu.
  • Položíme ji "hřbetem" nahoru a postup s rozříznutím, ale nedokrojením zopakujeme.

  • Plát z kýty rozložíme, zakryjeme ho fólií.
  • Maso paličkou lehce naklepeme.
    Krásně ho tím srovnáme na zhruba stejnou výšku.
    Pokud se maso někde protrhlo nebo nemá ideální obdélníkový tvar, zazáplatujeme ho.
    Z krajů odřízneme kousky, položíme je na trhliny a jemně sklepneme paličkou.
    Na pánvi se spečením "slepí".


Naplnění

Rozklepaný zarovnaný masový plát z obou stran osolíme a opepříme.
Položíme ho na potravinářskou fólii.
  • Maso potřeme hořčicí s česnekem.
  • Na kraji, od kterého nebudeme roládu smotávat, necháme zhruba 2 centimetry volné!
  • Na hořčici rozložíme plátky šunky.
  • Na šunku naneseme míchaná vajíčka.
  • Na vajíčka rovnoměrně nasypeme pokrájená rajčata a olivy.
Pomocí fólie maso smotáme do rolády.
Na závěr uchopíme konce fólie a roládu poválíme po pracovní desce.
Zpevníme ji tím.
Bude vypadat jako velký bonbon.
Je fajn si roládu připravit den předem.


Orestování rolády

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Fólii odstraníme, roládu svážeme provázkem.

Na pánvi rozehřejeme 3 polévkové lžíce oleje nebo sádla.
Roládu ze všech stran zprudka krátce opečeme dohněda.
Vypneme.
Roládu přendáme do pekáče.

Na pánev po restování nalijeme 50 až 70 mililitrů teplé vody.
Promícháme, aby se uvolnil výpek ze stěn pánve.
Přelijeme k roládě.


Pečení

Roládu posypeme kmínem, pokrájeným česnekem a cibulí.
Pekáč zakryjeme, dáme péct.

Teplotu stáhneme na 150 °C.

Roládu pečeme přibližně 2 hodiny.
Každých 35 až 40 minut ji polijeme vypečenou šťávou.
Pokud je potřeba, podléváme malým množstvím vody.
Vždy ale přilijeme maximálně 50 mililitrů.
Vodu nikdy nelijeme na maso, ale vedle něho!
Maso poléváme vždy jen výpekem!


Upečenou roládu přendáme na prkýnko, zakryjeme ji alobalem, aby nechladla.
Necháme ji pár minut odpočinout, aby se v mase rozložila šťáva a při krájení nevytekla.
Sos můžeme zahustit. Viz TIP!

Roládu podáváme s bramborovou kaší, bramborem, zeleninovým salátem...


TIP!  Před rozkrájením nezapomeneme odstranit provázek!

TIP!  Nakrájenou studenou roládu můžeme použít jako součást studených mís.

TIP!  Zatímco roláda po upečení "odpočívá" můžeme připravit sos.
Výpek z pekáče přelijeme do menšího hrnku, do pekáče nalijeme 100 mililitrů horké vody. Důkladně stáhneme všechny přípeky ze stěn, přilijeme je do hrnku. Na mírném plameni zahříváme, povrch poprášíme 1 až 2 čajovými lžičkami hladké mouky. Promícháme, povaříme do požadované hustoty. 
Těsně před vypnutím můžeme vmíchat malou čajovou lžičku nerozpuštěného studeného másla. 


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat