sobota 21. května 2011

Tatarský biftek

Tatarský biftek


Rozpis na 2 porce.


Základ

  • 400 g hovězí svíčkové nebo zadního hovězího masa
  • 2 žloutky z čerstvých vajec
  • plátky chleba 
  • olej na smažení topinek


Na dochucení

  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky plnotučné hořčice 
  • 2 lžičky kečupu
  • sójová omáčka podle chuti
  • worcestrová omáčka podle chuti


Jak na to  

- porci mletého masa posadit doprostřed talíře
- do důlku uprostřed dát syrový žloutek
- do koleček cibule na okraji talíře nandat jednotlivé ingredience
- podávat s topinkou a česnekem
.

středa 18. května 2011

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Spaghetti aglio, olio e peperoncino


  • 400 g špaget
  • 100 ml olivového oleje
  • 16 stroužků česneku
  • 2 zarovnané polévkové lžíce soli
  • zelená petrželka
  • feferonka

 
Jak na to  

- uvařit těstoviny podle návodu
- na olivovém oleji orestovat plátky česneku, vmíchat feferonku a petrželku
- scezené špagety nasypat na pánev, přilít 1 hrnek vody, ve které se vařily špagety
- minutu promíchávat, vypnout
.

pondělí 16. května 2011

Cikánské špekáčky

Cikánské špekáčky


  • 6 větších špekáčků
  • 2 cibule
  • 250 ml kečupu
  • 250 ml černého piva
  • pepř
  • feferonka


Jak na to
 
- oloupané špekáčky podélně nakrojit, rozevřít, naplnit kolečky cibule
- zavřít, naskládat do pekáčku, přidat zbytek cibule a feferonky
- smíchat pivo s kečupem, opepřit
- nalít na špekáčky
- péct 10 minut zakryté při 200 °C, dalších 60 - 70 minut bez zakrytí


neděle 15. května 2011

Nepečený tvarohovosmetanový dort

Nepečený tvarohovosmetanový dort neboli české Tiramisu


Rozpis pro kulatou dortovou formu s pantem o průměru 23 centimetrů.


Základ

  • 80 - 120 kulatých dětských piškotů (cca 160 g)
  • 50 ml rumu
  • 2 vrchovaté čajové lžičky rozpustné kávy


Náplň

  • 400 g minimálně 30% smetany
  • 250 g tučného tvarohu
  • 200 g neochuceného pomazánkového másla
  • 200 g cukru moučky (7 - 10 vrchovatých polévkových lžic)


Na ozdobu

  • ovoce, kakao, šlehačka, zakysaná smetana...


Jak na to  

- uvařit silnou kávu, vmíchat rum
- dobře smíchat ingredience na náplň
- piškoty smočené v kávě rovnat na dno formy, plochou stranou dolů
- natřít půlku náplně, poklást smočenými piškoty, rozetřít zbytek náplně
- na několik hodin odložit do lednice
.

pátek 6. května 2011

Vepřový guláš

Rychlý vepřový guláš


  • 1000 g vepřové plece
  • 330 g zeleninového leča (1 sklenice) 
  • 5 vrchovatých polévkových lžic sušené předsmažené cibule nebo 3 - 5 ks čerstvé
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
  • 1 balíček gulášového koření
  • sůl
  • olej nebo sádlo


Jak na to  

- na sádle/oleji zprudka krátce orestovat kostky plece
- snížit teplotu, vydusit vodu z masa
- vmíchat předsmaženou cibuli a koření, přilít vodu, dusit 20 minut
- zahustit moukou rozmíchanou ve vodě, nalít lečo, 15 minut povařit
.

středa 4. května 2011

Marinovaný bůček

Marinovaný vepřový bůček s česnekem a pivem


Základ

  • 1000 g libového bůčku vcelku s kůží s kostí nebo bez 
  • 300 g cibule
  • 1 čajová lžička soli
  • pivo


Marináda

  • 6 - 8 stroužků česneku
  • 6 polévkových lžic černého piva
  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 2 kávové lžičky sladké mleté papriky
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1/2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 1/2 čajové lžičky soli


Jak na to  

- kůži na bůčku naříznout do větší mřížky, nasolit
- smíchat ingredience na marinádu, maso důkladně potřít ze všech stran, odložit do chladna
- položit do pekáče kůží dolů, posypat plátky cibule
- péct zakryté při 200 °C, po 20 minutách snížit teplotu na 170 °C
- po 15 minutách obrátit kůží nahoru, naříznout hustší mřížku
- péct dalších 30 - 60 minut zakryté do měkka
- odkrýt, zvýšit teplotu, dopéct 10 - 15 minut dozlatova
.

pondělí 2. května 2011

Bramborová polévka

Bramboračka


Základ

  • 600 g brambor (5 - 6 středně velkých)
  • 100 g celeru, 1 velká mrkev, 1 menší petržel
  • 3 - 5 stroužků česneku
  • 1 střední cibule
  • 1 větší bobkový list, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček pepře 
  • 1 kostka bujonu (nemusí být)
  • hrst sušených nebo pár čerstvých hub 
  • sůl, pepř, kmín, majoránka


Jíška

  • 50 g hladké mouky (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 50 g másla nebo slunečnicového oleje nebo sádla (5 polévkových lžic)


Jak na to  

- brambory, houby a zeleninu nakrájet, zalít vodou, přidat koření, 8 až 10 minut povařit
- usmažit jíšku, vmíchat ji do hrnce, 15 minut povařit, nebo déle, dokud nebude zelenina měkká
- přidat utřený česnek, dochutit
.