pátek 30. prosince 2011

Čočka nakyselo

Čočka nakyselo

Čočku musíme před vařením namočit, nejlépe den předem!


Z uvedeného množství připravíme 4 až 6 porcí hlavního jídla.


Základ

  • 500 g čočky
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 25 g polohrubé mouky (2 polévkové lžíce)
  • 4 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • cukr, sůl, majoránka, ocet


Pro servírování

  • 200 g anglické slaniny nebo uzené, klobása, párek...
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 větší cibule
  • vejce, kyselá okurka


Jak na to  

- několik hodin nechat máčet čočku
- dolít vodu, osolit, vařit 15 - 20 minut doměkka
- na pánvi nalít olej/sádlo, osmahnout cibuli, nasypat mouku, usmažit jíšku
- do čočky vmíchat jíšku, cukr, ocet a majoránku
- povařit 10 - 15 minut, vmíchat utřený česnek
.

pátek 16. prosince 2011

Vepřová panenka pečená s tymiánem

Vepřová panenka pečená s tymiánem


  • 1200 g vepřové panenky
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 20 g másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 - 2 čajové lžičky hladké mouky
  • hrubozrnná sůl, čerstvě mletý pepř
  • tymián


Jak na to  

- panenku odblanit, opláchnout, osušit
- vetřít sůl, popepřit
- zprudka krátce opéct ze všech stran
- na alobal nasypat kolečka cibule a plátky česneku, položit panenku, posypat tymiánem
- zabalit, péct 20 - 25 minut při 200 °C
- před krájením nechat odpočinout
.

čtvrtek 15. prosince 2011

Obalovaný smažený řízek

Řízky smažené v trojobalu


Základ

  • vepřová kotleta, krkovice nebo kýta, kuřecí prsní nebo stehenní
  • sůl
  • slunečnicový olej nebo sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení
  • plátky citronu k servírování


Na trojobal

  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka 


Jak na to  

- maso nakrájet na plátky, jemně naklepat, osolit
- obalit v klasickém trojobalu - mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance
- osmažit z obou stran dozlatova
.

Hovězí guláš

 Hovězí guláš


  • 1200 g hovězího předního masa
  • 600 g cibule
  • 100 g špeku nebo slaniny bez kůže
  • 50 g sádla nebo 5 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 40 g rajčatového protlaku
  • 30 g polohrubé mouky (3 zarovnané polévkové lžíce)
  • 15 g soli (2 čajové lžičky)
  • 4 stroužky česneku
  • kořeni: 3 čajové lžičky sladké mleté papriky (12 g), 2 čajové lžičky mletého pepře (3 g), 1 vrchovatá polévková lžíce majoránky (2 g), 1 čajová lžička kmínu (2 g)


Jak na to  

- na sádle rozpustit slaninu, přidat cibuli, po 3 - 4 minutách česnek
- 15 - 20 minut restovat na mírném plameni dozlatova
- přidat kostky masa, osolit, zprudka a rychle opéct, stáhnout teplotu, dusit ve vlastní šťávě do vyvaření vody
- vmíchat koření a rajčatový protlak, krátce orestovat
- podlít horkou vodou/vývarem/pivem, dusit zakryté na mírném plameni doměkka
- přilít horkou vodu/vývar, zahustit, 20 minut povařit
.

středa 14. prosince 2011

Knedlík kynutý

Kynutý knedlík


  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka nebo vody
  • 14 g droždí (1/3 kostky)
  • 1/3 kávové lžičky cukru
  • 1 vejce
  • sůl

Jak na to  

- ve vlažném mléce nebo vody promíchat cukr, 1 čajovou lžičku mouky a rozdrobené droždí
- nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku osolit, dobře zpracovat/prohníst s vajíčkem a kváskem
- nechat 45 - 50 minut kynout
- rozdělit na třetiny, vytvarovat knedlíky, nechat 10 - 15 minut kynout
- dát do vroucí osolené vody, zakrýt, zmírnit teplotu
- po 10 minutách knedlíky otočit, dovařit 6 - 7 minut
- ihned po vyndání z hrnce na několika místech propíchat
.

Vepřové koleno

Pečené vepřové koleno


Základ

  • vepřové koleno (cca 1500 g)
  • 50 g sádla
  • 2 cibule (1 na vaření, 1 na pečení)
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • nové koření, celý pepř, bobkový list


 Marináda

  • 100 g dijonské hořčice
  • 70 g medu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • pepř, sladké mletá paprika, kmín


Jak na to  

- omyté koleno vložit do vroucí osolené vody s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a cibulí
- 2 - 2,5 hodiny povařit skoro doměkka
- kůži na vychladlém koleně naříznout do mřížky
- smíchat marinádu, důkladně potřít koleno
- koleno položit do pekáče na nakrájenou cibuli a plátky česneku
- přidat kousek sádla, podlít vodou/vývarem
- péct 30 minut při 200 °C, obrátit a péct dalších 25 - 40 minut
- často polévat, podlévat
.

úterý 13. prosince 2011

Bramborový salát

Bramborový salát


Brambory je fajn uvařit den předem!
Salát připravíme pár hodin před podáváním, aby se stihl rozležet!

  • 1000 g syrových neoloupaných brambor
  • 450 g kořenové zeleniny (250 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele)
  • 200 g měkkého salámu např. šunkový, kvalitní Gothaj nebo dobré špekáčky
  • 150 g nakládaných kyselých okurek (4 středně velké)
  • 120 g majonézy (3 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 100 g cibule
  • 60 g plnotučné hořčice (3 zarovnané polévkové lžíce)
  • 30 g kyselejšího jablka 
  • 4 - 5 vajec
  • 1 čajová lžička kmínu
  • čerstvá šťáva z citronu
  • sůl, pepř

    Jak na to  

    - uvařit brambory ve slupce, vajíčka, očištěnou zeleninu, nechat vychladnout
    - oloupané brambory, oloupaná vejce, zeleninu, okurky, salám, cibuli a jablko nakrájet na kostičky
    - osolit, opepřit, zlehka promíchat
    - vmíchat hořčici, majonézu a šťávu z citronu
    - podle potřeby dochutit solí, pepřem, citronovou šťávou
    - nechat v chladu rozležet
    .