sobota 26. ledna 2013

Gratinované brambory

Gratinované brambory


  • 1000 g oloupaných brambor
  • 300 - 400 ml mléka
  • 125 ml 30 - 33% smetany
  • 100 g sýra například Ementál, Gouda, Gruyère, čedar, parmazán, mozzarella...
  • 15 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř, kmín
  • rozmarýn, petrželka, tymián...

Jak na to

- oloupané brambory nakrájet na 2mm plátky
- do mléka přidat prolisovaný česnek, nasypat plátky brambor
- promíchávat, 2 minuty povařit
- plátky urovnat do vymazaného pekáče, osolit a opepřit
- zalít smetanou, ev. posypat bylinkami
- péct 30 - 40 minut při teplotě 180 °C
- posypat strouhaným sýrem, zapéct dozlatova


pátek 25. ledna 2013

Panenka pečená v anglické slanině

Vepřová panenka pečená v anglické slanině


Pečeno ve formě na srnčí hřbet.

  • 800 - 1000 g vepřové panenky
  • 250 g krájené anglické slaniny
  • 10 g másla
  • 1 čajová lžička hladké mouky
  • sůl, pepř


Jak na to

- panenku očistit, osolit a opepřit
- formu na srnčí hřbet vyložit plátky anglické slaniny, položit maso a zabalit
- péct při teplotě 200 °C, 12 - 15 minut ve formě, dalších 8 - 10 minut vyklopené
- 1 - 2 minuty grilovat, před krájením nechat odpočinout
- uvolnit z plechu výpek, zahustit kouskem másla obaleným v mouce
, povařit
.

středa 23. ledna 2013

Crème brûlée

Crème brûlée a Jak vyrobit krokant


Rozpis na 6 porcí připravených v miskách o objemu 170 mililitrů.
Misky musí být z materiálu, který odolá vyšším teplotám!
Dezert budeme připravovat v troubě a před podáváním flambovat.

  • 750 ml 33% smetany
  • 70 g cukru krupice
  • 7 žloutků
  • 1 - 2 vanilkové lusky
  • cukr krupice nebo cukr třtinový na flambovanou karamelovou krustu nebo krokant na posypaní

Jak na to
 

- žloutky opatrně smíchat s cukrem, dát pozor, aby se netvořila pěna
- vanilkový lusk rozříznout, vyškrábnout zrníčka, dát do hrnce společně se smetanou
- zahřát k bodu varu, horké opatrně vmíchat ke žloutkům
- přecedit, nalít do vhodných misek, naskládat na pekáč
- do pekáče nalít horkou vodu, vložit do trouby rozehřáté na 150 °C
- po 25 až 30 minutách vyndat, po úplném vychladnutí nechat několik hodin v lednici 
- před podáváním na povrch nasypat cukr, zkaramelizovat flambovací pistolí nebo posypat krokantem nebo ozdobit ovocem, šlehačkou, sirupem... ne
í.

neděle 20. ledna 2013

Ragù bolognese - boloňská omáčka

Ragù bolognese

Pozor, doba přípravy okolo 4 hodin.


  • 500 g hovězího masa (zadní nebo libové přední)
  • 400 g konzervovaných loupaných sekaných rajčat
  • 200 g řapíkatého celeru 
  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml mléka
  • 160 g cibule (1 větší)
  • 100 g mrkve (1 větší)
  • 100 g pancetty
  • 70 g rajčatového pyré nebo protlaku (3 vrchovaté čajové lžičky)
  • 20 g másla
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- cibuli, mrkev a celer osmahnout na oleji a másle, přidat pancettu
- dobře orestovat nadrobno pokrájené nebo pomleté maso

- přidat sůl, pepř, muškátový ořech, zalít vínem, nechat odpařit alkohol
- vmíchat rajčatové pyré a rajčata, zalít vodou
- zvolna okolo 3 hodiny dusit 

- přilít mléko a dále dusit 10 - 15 minut zakryté a 5 minut bez zakrytí


pátek 18. ledna 2013

Ratatouille

Ratatouille


  • 900 g tlustostěnných paprik (6 ks)
  • 600 g rajčat (6 ks)
  • 400 g lilku neboli baklažánu (1 ks)
  • 400 g mladé cukety (2 ks) 
  • 200 g cibule (2 ks)
  • 70 g rajčatového pyré (3 čajové lžičky)
  • 20 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • rozmarýn, tymián, bazalka
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- rajčata sloupnout a zbavit zrníček, lilek nakrájet a nechat vypotit
- na oleji a másle v hrnci podusit rajčata s česnekem a bazalkou
- na oleji a másle osmahnout cibuli, papriku, cuketu a lilek, každou zeleninu zvlášť
- k podušeným rajčatům vmíchat rajčatové pyré
- orestovanou zeleninu přidat do hrnce k rajčatům, přidat bylinky, osolit a opepřit
- dusit na mírném plameni 50 minut zakryté a 10 minut bez zakrytí



úterý 15. ledna 2013

Caesar salát

Caesar salát


Základ

  • 2 hlávky římského salátu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • bílá bageta, veka... (cca 50 g na jednu porci)
  • parmazán 


Dresink

  • 200 - 250 ml olivového oleje
  • 2 žloutky
  • 2 řezy sardelek neboli ančoviček
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice (12 g)
  • 1 polévková lžíce strouhaného parmazánu (cca 10 g)
  • šťáva z půlky citronu (cca 25 ml)
  • 1/2 kávové lžičky balzamikového octa nebo worcestrové omáčky
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- bagetu nakrájet na kostky a opéct společně s česnekem na másle a olivovém oleji dozlatova
- všechny ingredience na dresink rozmixovat
- opláchnuté a osušené listy salátu pokrájet a smíchat s dresinkem
- na jednotlivé porce přidat opečené kousky bagety, posypat hoblinami parmazánu
 
.

pondělí 7. ledna 2013

Domácí nehnětený chléb

Domácí nehnětený chleba

No-Knead Bread podle Jima Laheye.


V rozpisu je použitý čtvrtlitrový hrnek.  
Upečený bochník váží přibližně 900 gramů. Pekl se v kulaté míse z varného skla o objemu 1,6 litru a průměru 20 cm.

  • 550 g hladké mouky (3 hrnky)
  • 475 ml vlažné vody (1 a 1/2 hrnku)
  • 12 g soli (2 čajové lžičky)
  • 1 g sušeného droždí (1/2 čajové lžičky)
  • kmín


Jak na to  

- v míse smíchat prosátou mouku, sůl, droždí a kmín
- přilít vlažnou vodu a promíchat, zakrýt fólií, nechat 12 - 15 hodin kynout při pokojové teplotě
- těsto nalít na pomoučněnou pracovní desku, nechat 15 minut odpočinout
- 2x - 3x přeložit, nechat 1,5 až 2 hodiny kynout
- 20 minut před koncem kynutí vložit do trouby prázdnou nádobou na pečení, zapnout na 220 °C
- přendat nakynutý bochník do rozpálené nádoby, péct 40 minut zakryté a dalších cca 15 minut bez zakrytí
 .