středa 18. prosince 2013

Krevety na másle a česneku

Krevety na másle a česneku


  • 450 g vařených loupaných krevet v jemně slaném nálevu
  • 60 g másla
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • sůl, bílý mletý pepř 
  • citron
  • petrželka 

Jak na to  

- na másle zlehka orestovat plátky česneku
- vmíchat scezené krevety, prohřát, přisolit, opepřit
- ihned podávat
.

středa 20. listopadu 2013

Dýňový sladký chleba

Dýňový sladký chleba neboli Pumpkin bread

Stando, opět díky za letošní dýni!


Rozpis je na hranatou formu velikosti 30 x 10 x 7 centimetrů.

  • 450 g pečené dužiny dýně Hokkaidó 
  • 400 g polohrubé mouky (může být i hladká)
  • 200 g cukru krupice nebo třtinového
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 60 g rozinek (3 polévkové lžíce)
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 50 ml studené vody
  • 5 cl rumu
  • 4 celá větší vejce
  • 2 čajové lžičky jedlé sody (12 g)
  • 2 vrchovaté čajové lžičky skořice (8 g)
  • 1 čajová lžička vanilkové extraktu
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva (3g)
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání formy  


Jak na to  

- dýni rozpůlit a vydlabat, položit na pečicí papír, dát péct na 200 °C
- sloupnout slupku, rozmačkat na pyré, odvážit, smíchat s rozinkami máčenými v rumu, vanilkovým extraktem, olejem a vodou
- po jednom zapracovat vejce
- zvlášť smíchat suché ingredience: mouku, cukr, sůl, nasekané ořechy, sodu, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a zázvor
- vše smíchat dohromady, péct ve vymazané a vysypané formě 70 - 80 minut při 180 °C
.

úterý 19. listopadu 2013

Brokolice s karismetanovou omáčkou

Brokolice s karismetanovou omáčkou



Základ

  • střední hlávka brokolice
  • zarovnaná polévková lžíce soli
  • zelená petrželka 


Karismetanová omáčka

  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g 30 - 33% smetany
  • 1 vrchovatá čajová lžička kari koření
  • sůl, bílý pepř


Jak na to  

- rozdělenou brokolici 3 minuty povařit v osolené vodě, ihned zchladit ve vodě ledové
- smíchané smetany přivést k bodu varu, vypnout, osolit, opepřit, vmíchat kari koření
- na talíři brokolici přelít omáčkou
- posypat nasekanou petrželkou
.

pondělí 18. listopadu 2013

Kapusta zapečená s bramborem, anglickou a sýrem

Kapusta zapečená s bramborem, anglickou slaninou a sýrem s modrou plísní


  • 1000 g kapusty (středně velká hlávka)
  • 700 g brambor (5 větších)
  • 300 g anglické slaniny
  • 200 g sýru s modrou plísní
  • 130 g cibule (1 velká)
  • 10 g másla
  • 5 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- oloupané brambory nakrájet na kostky, osolit, okmínovat, uvařit
- na oleji zpěnit cibuli, přidat česnek na plátky a pokrájenou kapustu, podlít, podusit 
- máslem vymazat pekáč, nasypat brambory, kapustu a pokrájenou slaninu
- posypat sýrem nakrájeným na kostičky, zapéct 15 - 20  minut
.

sobota 9. listopadu 2013

Kachna pečená

Kachna pečená pětihodinová


  • kachna bez drobů (cca 2 500 g)
  • jablko
  • sůl
  • kmín


Jak na to  

- kačenu očistit od zbytku peří, odříznout krk a biskupa
- opláchnout, osušit, nasolit a pokmínovat
- položit do pekáče na plátky z jablka, prsy nahoru
- zakryté péct 5 hodin na 120 °C
- odebrat sádlo, kačenu polít sádlem, dopéct bez zakrytí 10 - 15 minut na 200 °C dozlatova
.

středa 6. listopadu 2013

Vepřové plátky na houbách

Vepřové plátky na houbách


  • 600 - 700 g vepřového masa bez kosti (pečeně, krkovice, plec, kýta)
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 200 g čerstvých hub
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 25 g másla
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- plátky masa lehce naklepat, naříznout, osolit, opepřit, obalit v mouce
- zprudka opéct na oleji/sádle, dát stranou, přidat olej, nasypat cibuli, orestovat dozlatova
- na cibuli vrátit maso, zalít vývarem, podusit doměkka
- houby nakrájet na plátky, na pánvi podusit ve vlastní šťávě, osmahnout
- vmíchat k měkkým vepřovým plátkům, společně 5 minut podusit
.

neděle 3. listopadu 2013

Dušené hlávkové zelí

Dušené hlávkové zelí


  • 1500 g bílého nebo červeného zelí (1 střední hlávka)
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 1 polévková lžíce sádla nebo 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • ocet, cukr
  • sůl, kmín


Jak na to  

- zelí nakrájet na nudličky
- lehce podlít vodou, osolit, okmínovat, podusit skoro doměkka
- na sádle zesklovatět nakrájenou cibuli, zasypat moukou, usmažit světlou jíšku
- jíšku vmíchat do zelí, povařit
- dochutit solí, cukrem a octem
.