čtvrtek 6. listopadu 2014

Pečená dýně Hokkaidó plněná mletým masem

Pečená dýně Hokkaidó plněná mletým hovězím masem

Stando, díky moc za letošní dýni!


Množství masové směsi vystačí na naplnění 2 dýní Hokkaidó. 


Základ

  • dýně Hokkaidó
  • 2 menší brambory na případné podložení dýně
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • rozmarýn


Náplň

  • 1000 g mleté hovězí kýty nebo plece
  • 425 ml sekaných rajčat v konzervě (1 plechovka)
  • 200 g mrkve
  • 200 ml červeného vína
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 190 g 15% zakysané smetany (1 kelímek)
  • 180 g cibule šalotky
  • 80 g Pancetty
  • 20 g másla
  • 5 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • sůl, pepř 


Jak na to  

- na oleji a másle orestovat šalotku, postupně přidávat česnek, Pancettu, mrkev a řapíkatý celer
- shrnout ke kraji, po částech krátce a zprudka opéct mleté hovězí, promíchat
- přilít červené víno, krátce povařit
- vmíchat sůl, pepř, utřený česnek, sójovou omáčku a celý obsah plechovky se sekanými rajčaty, 15 minut povařit
- odstavit, vmíchat zakysanou smetanu
- dýni ve vrchní části rovně odříznout, vydlabat, potřít olejem
- naplnit směsí, položit větvičku rozmarýnu, vrátit zpět odříznutý kus dýně
- postavit na pekáč, podlít vodou
- péct 30 minut na 180 °C a 20 minut na 200 °C
.

středa 5. listopadu 2014

Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka


  • 800 g vepřových škvarků
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • 2 středně velké kyselé okurky (80 g)
  • 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- uvařit vejce natvrdo, oddělit bílky a žloutky
- škvarky namlít nebo rozsekat
- smíchat je s nakrájenou okurkou, cibulí, uvařenými nakrájenými bílky, rozetřenými žloutky, utřeným česnekem
- vmíchat hořčici, majoránku, sůl, pepř a papriku
.

úterý 4. listopadu 2014

Houskový kynutý knedlík

Houskový knedlík kynutý


  • 500 g polohrubé mouky (může být i hrubá)
  • 250 ml vlažné vody nebo mléka
  • 20 g droždí
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 vejce
  • 1 den starý rohlík (42 g)
  • sůl


Jak na to  

- prosetou mouku smíchat se solí, udělat důlek, nalít 125 ml vlažné vody
- vodu osladit, rozdrobit droždí, promíchat
- po vzejití droždí přidat zbytek vody a vejce, dobře prohníst v skoro nelepivé těsto
- zapracovat na kostky nakrájené pečivo
- rozpůlit, nejdříve zpracovat bochánek, pak zformovat na 20 cm dlouho šišku
- poprášit, zakrýt utěrkou, nechat 45 minut kynout, 2x - 3x během kynutí otočit
- vařit v osolené vroucí vodě 15 minut, jednou otočit
- hotové po vyndání propíchat, aby unikla pára
.

úterý 28. října 2014

Kančí guláš

Kančí guláš na pivu a brusinkách

Ivi a Oto, díky za kance!


Ve stejné úpravě lze připravit i vepřové maso!

  • 500 g kančí plece
  • 250 ml piva
  • 200 g cibule (2 větší)
  • 100 g slaniny nebo špeku
  • 100 - 200 ml vývaru (nebo povařit 1/2 kostky bujonu ve 250 ml vody)
  • 4 ks bobkového listu, 6 ks celého pepře, 6 ks nového koření, 6 ks jalovce
  • 2 polévkové lžíce sádla nebo oleje
  • 2 polévkové lžíce hustého brusinkového kompotu
  • 2 plátky citronu bez kůry
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • sůl, kmín, pepř
  
Pokud je maso ze starého kusu, naložíme ho na 2 až 4 dny předem do mořidla - viz TIP!

 
Jak na to  

- na sádle 12 - 15 minut zvolna restovat cibuli a slaninu
- přidat očištěné maso nakrájené na kostky, zprudka zatáhnout
- nasypat cukr, jemně zkaramelizovat, přidat koření a plátky citronu, 5 minut povařit
- přilít pivo, nechat odpařit, vmíchat brusinky, zalít vývarem, dusit doměkka
- odstranit koření, vmíchat ve studené vodě dobře rozmíchanou mouku, 15 minut povařit
.

neděle 19. října 2014

Řepánky

Řepánky


Rozpis na 18 kusů.


Těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 60 g másla
  • 50 g cukru
  • 25 g droždí
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 žloutky


Náplň z cukrové řepy

Rozpis je na 36 kusů, půlku náplně zmrazíme na příště.

  • 500 g očištěné cukrové řepy
  • 250 ml mléka
  • 150 - 250 g mletého máku
  • 80 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy 
  • kůra z citronu, kousek skořice, 3 hřebíčky
  • vanilkový cukr


Na potření

  • 80 g másla nebo sádla
  • 1 polévková lžíce rumu


Jak na to  

- na náplň: oloupanou řepu najemno nastrouhat, vmíchat šťávu a kůru z citronu, přidat kousek skořice a 3 hřebíčky
- podusit na másle doměkka, v případě potřeby podlít teplou vodou
- smíchat s umletým mákem, cukrem, zalít mlékem, povařit do zhoustnutí
- odstavit, nechat vychladnout
- těsto: proseté mouky smíchat se solí, promíchat s kváskem, lehce pošlehanými žloutky a rozpuštěným máslem s olejem/sádlem
- dobře zpracovat těsto, nechat 45 - 60 minut kynout
- vykynuté těsto rozdělit na 18 stejných dílů, bohatě naplnit, pevně zabalit, nechat 10 minut kynout
- pokládat na máslem vymazaný plech, ještě okolo 10 minut nechat kynout
- péct při 180 °C 20 - 25 minut dozlatova
- ihned po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem nebo potřít sádlem
.

pátek 10. října 2014

Zelnice

Zelnice neboli Couračka neboli Zelná polévka


  • 1500 ml vody
  • 350 g brambor (3 střední)
  • 250 g kysaného zelí
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 50 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 menší bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kostka hovězího bujonu
  • ocet (pokud je potřeba na dochucení)
  • špetka pálivé papriky (nemusí být)
  • sůl, kmín, pepř, sladká paprika


Jak na to  

- na oleji/sádle zesklovatět cibuli a česnek
- zlehka orestovat kousky brambor
- zasypat hladkou moukou, 2 - 3 minuty smažit, přidat koření
- zalít vodou, rozdrobit bujon, 10 minut povařit
- nalít lák ze zelí, přidat pokrájené zelí, okolo 10 minut povařit, podle potřeby dochutit
.

středa 1. října 2014

Lišková smetanová omáčka k těstovinám

Lišková smetanová omáčka s těstovinami


  • 400 g těstovin
  • 200 g čerstvých lišek
  • 200 ml 30% smetany
  • 150 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru nebo bílého vína nebo vody
  • 60 g cibule (1 malá)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1 čajová lžička studeného másla
  • 1 kávová lžička tymiánu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na oleji zesklovatět cibuli a česnek
- orestovat kousky lišek zakápnutých citronovou šťávou, osolit, podusit ve vlastní šťávě
- vmíchat tymián, zalít vývarem/vínem/vodou, 10 minut povařit
- zalít smetanou, povařit do požadovaného zhoustnutí
- vmíchat studené máslo
- na pánvi smíchat s uvařenými těstovinami 
.