pátek 23. září 2016

Cuketa jako zelí

Cuketa jako příloha místo zelí


  • 750 g mladých cuket
  • 80 g cibule
  • 4 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 zarovnaná polévková lžíce hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička kmínu
  • cukr, ocet
  • sůl 


Jak na to  

- na oleji zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky
- přisypat cukety pokrájené na nudličky, vmíchat sůl a kmín
- po 5 minutách vmíchat polévkovou lžíci mouky
- po cca 3 minutách přilít 150 ml teplé vody, zakrýt, dusit na mírném plameni
- po 10 minutách ochutit cukrem a octem, ještě 5 minut promíchávat bez zakrytí
.

čtvrtek 25. srpna 2016

Dýňové karbanátky s hovězím mletým masem

Dýňové karbanátky s hovězím mletým masem

Stando, díky za letošní dýně!


Základ

  • 500 g upečené dýně Hokkaidó
  • 3 polévkové lžíce strouhanky (1 + 2)
  • 3 vejce
  • olej/sádlo/přepuštěné máslo na smažení


Masová směs

  • 500 g hovězího předního masa 
  • 200 ml červeného vína
  • 100 g pancetty nebo jiného dobrého špeku/slaniny
  • 100 g šalotky
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 1 zarovnaná čajová lžička mleté skořice
  • 1 + 1/2 čajové lžičky mletého pepře


Jak na to  

- na poloviny rozříznutou dýni péct cca 50 minut při 180 °C, odstranit slupku, nechat vychladnout
- na oleji opéct nadrobno pokrájenou pancettu, přidat nadrobno pokrájené šalotky a řapíkatý celer, okolo 5 minut restovat
- zvýšit teplotu, přidat maso, po cca 2 minutách teplotu snížit, vmíchat koření, dusit okolo 10 minut ve vlastní šťávě
- přidat rajčatový protlak, orestovat, zalít vínem, nechat vyvařit, odstavit
- smíchat dýní s masem, strouhankou a vejci, tvořit karbanátky, lehce obalit ve strouhance
- z obou stran usmažit dozlatova
.

středa 1. června 2016

Cannelloni plněné špenátem a kuřecím masem

Cannelloni se špenátem a kuřecím masem


Základ

  • 60 g sýru niva nebo gorgonzola
  • 20 - 22 ks těstovin cannelloni


     Náplň

    • 450 g kuřecích prsou bez kůže
    • 450 g mražených špenátových listů
    • 200 g ricotty
    • 150 g 31% smetany
    • 80 g nivy nebo gorgonzoly
    • 80 g cibule
    • 6 polévkových lžic olivového oleje
    • 5 stroužků česneku
    • sůl, pepř


    Bešamel

    • 500 ml mléka
    • 50 g  másla
    • 50 g hladké mouky
    • sůl, muškátový oříšek


    Jak na to  

    - na oleji zlehka orestovat cibuli, přidat maso, zprudka ho opéct
    - snížit teplotu, nechat vydusit šťávu, vmíchat česnek, sůl a pepř
    - přidat špenátové listy, po 6 - 8 minutách přilít smetanu, přivést k varu, vypnout
    - vmíchat sýr a ricottu
    - připravit bešamel: na pánvi rozpustit máslo, nasypat mouku, okolo 3 minut promíchávat
    - přilít mléko, 5 minut povařit, vmíchat sůl, muškátový oříšek a ev. pepř
    - masovošpenátovou směsí naplnit cannelloni, na dno pekáče rozetřít část bešamelu, naskládat naplněné cannelloni, potřít zbytkem bešamelu, posypat sýrem
    - nezakryté péct cca 15 minut při 180 °C, na závěr možno zapéct 1 - 2 minuty pod grilem
    .

    středa 18. května 2016

    Karamba řezy

    Karamba neboli karamelobanánové řezy


    Rozpis na velký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


    Piškot

    • 125 g cukru krupice
    • 100 g polohrubé mouky
    • 20 g kakaa
    • 5 větších vajec
    • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
    • 1/3 kávové lžičky soli
    • 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu (nebo použít pečicí papír)


    1. vrstva - karamelová s banány

    • 650 ml mléka
    • 397 g zkaramelizovaného Salka (1 plechovka)
    • 250 g másla
    • 40 g cukru moučky (2 polévkové lžíce)
    • 6 - 8 banánů
    • 2 vanilkové nebo karamelové pudinky


    2. vrstva - smetanová

    • 400 g smetany (minimálně 33%)
    • 2 vrchovaté polévkové lžíce cukru moučky
    • 1 ztužovač šlehačky


    Na posypání

    • kakao, oříšky, strouhaná čokoláda, čokoládové hobliny... 


    Jak na to  

    - okolo 15 minut šlehat celá vejce s cukrem, na závěr krátce zašlehat olej
    - prosetou mouku smíchat se špetkou soli, práškem do pečiva a kakaem, opatrně po částech smíchat s ušlehanými vejci
    - těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, péct cca 12 minut při 180 °C, nechat vychladnout
    - utřít máslo s cukrem, po částech ušlehat s uvařeným hustým pudinkem, smíchat se Salkem
    - půlku krému natřít na vychladlý piškot, poklást rozpůlenými banány, rozetřít druhou půlku
    - ušlehat smetany, šlehačku natřít na krém, posypat kakaem/strouhanou čokoládou...
    .

    pátek 6. května 2016

    Kynutý houskový knedlík plněný zelenou fazolkou

    Kynutý houskový knedlík plněný zelenou fazolkou


    Na těsto

    • 500 g polohrubé nebo hrubé mouky
    • 250 ml vody
    • 20 g droždí (půl kostky)
    • 1 zarovnanou kávovou lžičku cukru
    • 1 den starý rohlík (42 g)
    • 1 vejce
    • sůl


    Na náplň

    • 200 g mražených zelených fazolek
    • 30 g uzené slaniny
    • 30 g másla
    • sůl


    Jak na to  

    - připravit fazolky: nadrobno pokrájenou slaninu okolo 5 minut restovat na pánvi, přidat máslo a na malé kousky pokrájené fazolky, osolit, cca 6 minut promíchávat, nechat vychladnout
    - prosetou mouku smíchat se solí, udělat důlek, nalít 125 ml vlažné vody
    - vodu osladit, rozdrobit droždí, opatrně promíchat
    - po vzejití droždí přidat zbytek vody a vejce, dobře prohníst v skoro nelepivé těsto
    - do těsta zapracovat na kostky nakrájené pečivo
    - poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat 30 minut kynout
    - po 30 minutách rozdělit na půlku, každou zpracovat do koule, rozválet
    - nanést fazolky, zamotat
    - poprášit, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout, 2x během kynutí otočit
    - vařit v osolené vroucí vodě 15 minut, jednou otočit
    - hotové ihned po vyndání propíchat
    .

    pátek 29. dubna 2016

    Restovaná játra

    Restovaná játra


    • 500 g vepřových jater
    • 60 g sádla 
    • 30 g hladké mouky
    • 2 čajové lžičky mletého pepře
    • sůl


    Jak na to  

    - očištěná játra nakrájet, obalit v mouce smíchané s pepřem
    - minutu až dvě restovat obě strany
    .

    pátek 15. dubna 2016

    Citronový moučník

    Citronový moučník


    Rozpis pro hranatou formu o rozměrech 30 x 10 x 7 centimetrů.


    Těsto

    • 230 g hladké mouky
    • 220 g másla
    • 180 g cukru krupice
    • 90 g zakysané smetany (3 polévkové lžíce)
    • 10 g nastrouhané kůry z citronu
    • 7 g  kypřicího prášku do pečiva (1 vrchovatá čajová lžička)
    • 4 vejce
    • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
    • 1/3 kávové lžičky soli
    • 1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání formy


    Na prolití

    • 110 - 125 ml šťávy z citronu
    • 50 g cukru moučky


    Jak na to  

    - utřít máslo s cukrem, přidat citronovou kůru, po jednom vešlehat vejce
    - zapracovat mouku se solí a práškem do pečiva
    - smíchat se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem
    - nalít do pečicím papírem vystlané formy, péct nejdříve 15 minut na 180 °C 
    - snížit teplotu na 150 °C, dopéct 25 až 30 minut
    - po upečení ve formě propíchat špejlí, zalít šťávou z citronu smíchanou s cukrem moučkou
    .